Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Triindvajsete Gorske sledi

bodo na TV Piki premierno predvajali v četrtek, 1. januarja, ob 22.45, ponovitev pa v sredo, 7. januarja

Pa je spet prišel čas za vse ljubitelje gora, tudi hribov in gričev, ki si želimo doživeti samotne zimske vzpone, turno-smučarske spuste, plezanje po zaledenelih slapovih in podobne snežno-ledne radosti.

V prvem delu oddaje bomo obiskali Južne Alpe na Novi Zelandiji. V drugem delu pa nam bo Igor Škamperle povedal nekaj lepih misli o gorah, praznikih in življenju.

Otoška država Nova Zelandija, ki jo sestavljata J in S otok, leži v neposredni bližini

Avstralije. Zaradi prijaznih ljudi, rastlinske in živalske pestrosti ter zanimivih vulkanskih pojavov na severnem otoku in lepega ledeniškega reliefa na južnem otoku, velja v svetu za zelo priljubljen turistični cilj.
Alpinisti obiskujejo predvsem južni otok, kamor jih privabljajo Južne Alpe s 3764 metrov visokim Mount Cookom na čelu. V to gorovje je potekalo več slovenskih odprav. Prva pod vodstvom Tomaža Jamnika že leta 1980, ko so opravili kar 17 alpinističnih vzponov. Največji pečat na tamkajšnjih gorah je leta 1990 pustil legendarni slovenski alpinist Slavko Svetičič, ki je poleg več zahtevnih ponovitev preplezal tudi tri prvenstvene smeri. Ena naših zadnjih odprav na to območje pa je potekala leta 2004, ko so Pavle Kozjek, Gregor Kresal in Simon Slejko ponovili zahtevno smer v Mount Hicksu.
V času zasneženih gora in novoletnega navdušenja ponavadi več razmišljamo o smiselnosti našega početja, gorah in življenju nasploh. Tako je tudi z Igorjem Škamperletom, ki je bil v začetku osemdesetih let izjemen alpinist. Danes pa je predstojnik Oddelka za sociologijo na Filozofski fakulteti in človek, ki je z gorami globoko povezan in o njih razmišlja na svojevrsten način.

Štiriindvajsete Gorske sledi bodo na sporedu v četrtek, 5. februarja, ko se bomo povzpeli na zasneženi Triglav.

Več o oddaji si preberite na uradni spletni strani Gorskih sledi, kjer so v Arhivu dostopne skoraj vse dosedanje oddaje.

Vse lepo v letu 2009 in srečno!

Tine Marenče
Fotografije: Tomaž Jamnik, Simon Slejko in Tine Marenče

 
 
 
 
 
 
 
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti