Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mar jih res ne potrebujemo

Večer, Potovanja - Miroslav Bertoncelj: Na letošnjih božičnih sejmih v Salzburgu in na Dunaju je slovenske turistične vodnike zajel preplah. Drug drugega so panično opozarjali pred kontrolami in popisi ter celo globami

Avstrijska hajka na tuje vodnike ni nekaj novega in posebnega, saj ni značilna samo za našo severno sosedo. Po eni strani je posledica neusklajene evropske zakonodaje na področju turizma, ki si jo vsak razlaga po svoje, po drugi pa ključne pomanjkljivosti našega organiziranega popotništva - zapostavljanje lokalnega vodenja.

Velika večina slovenskih turističnih agencij trdi, da ne potrebuje lokalnih turističnih vodnikov, vendar je ta odločitev omejena na bližnje cilje, kamor samostojno peljejo ljudi brez tujih poslovnih partnerjev in s pomočjo avtobusov. Pri tem dvomljivem pristopu se postavlja vprašanje, zakaj pa jih (tudi v okviru Evropske unije, ko so vezani na letala, druge tuje prevoznike in turooperaterje) najemajo za vse ostale programe oziroma zakaj sploh obstajajo in jih imajo tako v Madridu, Budimpešti ali Halleinu kot mi v Ljubljani, Mariboru ali celo Libeličah? Razlog je izključno denar, kajti naše agencije jih ne zanemarjajo zato, ker bi precenjevale znanje in sposobnosti slovenskih vodnikov, ki v tujini skupaj s poljskimi, češkimi, romunskimi, hrvaškimi in ostalimi slovanskimi in balkanskimi kolegi pač ne potrebujejo lokalne pomoči, tako kot turistični vodniki iz Anglije, Nemčije, Italije ali Amerike in Japonske, ki jim ni treba niti prevajati, saj je na voljo dovolj lokalnih vodnikov, ki govorijo njihovo materinščino.

Zaradi skopuškega ignoriranja lokalnih vodnikov so naše turistične agencije potnike tako razvadile, da ne pričakujejo od slovenskih vodnikov le brezhibnega obvladanja vseh zunanjih znamenitosti, temveč še vodenje po gradovih, muzejih, palačah, cerkvah in drugih objektih, kar je ob redkih izjemah strogo prepovedano! Obenem je neupoštevanje lokalnega vodenja voda na mlin nekvalitetnim in malomarnim turističnim agencijam in še najbolj škoduje uglednim organizatorjem potovanj. Kajti po takšni logiki tudi turistične agencije niso potrebne, kar argumentirajo vsi tisti posamezniki, ki v imenu svojih društev, ustanov, sindikatov, zavodov in podjetij, na lastno pest ilegalno organizirajo izlete. Ker nima smisla čakati na državne organe, ki tudi z licencami niso ustvarili reda na turističnem trgu, in ker se bodo politiki premaknili šele takrat, ko bodo njihovi volivci ugotovili, da jim tudi niso potrebni, obstaja pa kar precej ljudi, ki jih zanima še kaj več kot godba, gostilna in trgovina, je ignoriranje lokalnih vodnikov hkrati priložnost za najboljše turistične agencije.

Že sedaj je možno ločiti zrno od plev, saj le boljše agencije vsaj bistvene notranje oglede vsebinsko obogatijo z lokalnimi vodniki. Le-ti bi morali obvezno voditi zahtevne skupine in udeležence razpisnih potovanj, zlasti, če so cilji zveneča mesta (Pariz, Rim, Berlin, Bruselj itd.), oziroma naj se vsakemu vsaj ponudi njihova storitev. Toda zaradi neznanja in pomanjkanja izkušenj nekateri uslužbenci turističnih poslovalnic sploh nimajo pojma, da so lokalni vodniki sestavni del vsakega potovanja, pa čeprav traja en dan in je cilj tujina ali domovina. Samo stranke naj bodo tiste, ki se bodo ob seznanitvi posledic njihovega (ne)sodelovanja odločile, ali jih bodo izkoristile ali ne.

V Sloveniji ne podcenjujemo samo tujih, temveč tudi domače lokalne turistične vodnike, čeprav sodobni turistični tokovi temeljijo na njihovem delu. Povsod v svetu so že tako samoumevni, da so se marsikje zavoljo konkurence morali specializirati. Tako sta se na primer med londonskimi vodniki uveljavila Donald in Shaughan, ker zelo dobro poznata morilske sledi Jacka Razparača, Richard P. se je proslavil kot specialist za nesmrtne Beatle, medtem ko Andy in Corinna odlično obvladata Shakespearove in Dickensonove četrti britanske prestolnice itd. Tako lahko London turisti spoznajo na podlagi osebnih interesov in zato izberejo najbolj primernega lokalnega vodnika. Enako je njihovo poslanstvo zaželeno in več kot potrebno na vseh koncih našega planeta.

Miroslav Bertoncelj
 

Vecer.si 24.12.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti