Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Oživela je Eskimska vas na Krvavcu

Večer, Potovanja - Carmen Leban: Pod spodnjo postajo dvosedežnice Zvoh na Krvavcu je pod kupi snega urejena Eskimska vas, ki zajema eskimski hotel, restavracijo z barom in savno ...

...  Podobni hoteli so v zadnjem času priljubljeni v Skandinaviji, le da so tam izdelani iz ledu, pri nas pa iz snega. Idejo je Matija Koren, direktor podljubeljskega podjetja Koren sports, prinesel iz Švice. Eskimska vas, ki so jo letos na Krvavcu postavili drugič, je pred kratkim prejela nagrado Zlati sejalec 2008 za najbolj inovativen koncept zimskih doživetij.

Pri nas so temperature za eskimsko vas iz ledu previsoke, za snežno pa primerne. Matija Koren je snežno eskimsko vas videl v Švici in se takoj navdušil. Idejo je predstavil vodstvu Smučarskega centra Krvavec, kjer so jo z navdušenjem sprejeli in začeli sodelovanje. Prvič je eskimska vas namreč nastala po večini iz umetnega snega, ki so ga s topovi izdelali krvavški žičničarji.

Eskimska vas nastaja tako, da z z zrakom najprej napolnijo kalup, balon, in ga s pomočjo freze prekrijejo s snegom. Letos jim je bila pri tem v veliko pomoč narava, ki je poskrbela za obilne snežne padavine. Ko se sneg dovolj strdi, kupolo odstranijo in tako v snegu nastane prostor. Sneg se tako sprime in strdi, da postane konstrukcija trda kot beton in se ne more zrušiti, zato je popolnoma varna. Stene so debele okoli 40 centimetrov, zato je v notranjosti stalna temperatura okoli 5 stopinj Celzija.

Za gradnjo krvavških iglujev so porabili okoli 3500 kubičnih metrov snega. Večina iglujev je visoka štiri metre, najvišji, v katerem je restavracija, pa osem metrov.

V skupini iglujev so urejeni bar in restavracija ter spalni del s petimi spalnimi igluji, v katerem lahko prespi od 4 do 6 ljudi. V Sloveniji se bo krvavški pridružila še eskimska vas na Rogli.

V našem delu Evrope imajo štiri eskimske vasi v Švici, eno v Nemčiji, eno pa na avstrijsko-švicarski meji.

Poleg pijače v baru in tradicionalnega sirovega fondija si lahko omislite tudi dan po eksimsko, ki zajema hojo s krpljami, večerjo s sirovim fondijem, nočitev na snežnih posteljah, obdanih z kožami, v spalnih vrečah, savnanje v enem od iglujev in zajtrk v hotelu. Za paket boste odšteli 80 evrov na osebo.

Carmen Leban

Vecer.si 24.12.2008

 

Eskimska vas

Eskimska vas (Carmen Leban)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti