Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 23.12.08

Prvi zimski vzponi in obisk Pembroka

Sneg

Vreme je bilo lepo in večina nas je bila v gorah, večina na smučeh. Nekaj se jih je spogledalo tudi z zimskimi smermi. Strah pred plazovi je tudi nekoliko popustil in videti je bilo smučine tudi iz povsem dostojnih alpskih vrhov kot so Veliki Draški vrh, Raduha, Grintavec, Begunjščica, Palec.

Od plezarije minulega tedna sem zasleil vzpon Akademcev Marka Mermala in Janeza Ločičnika po debelo zasneženem slapu Rastlinca (IV, 120 m) v Tamarju. Kakovost ledu, pokritega s snegom, je bila slaba.

Ravno sem se začel spraševati kdaj bodo prvi junaki zgazili severno ostenje Storžiča, ko sem opazil novico o vzponu po Mladinski smeri v Storžiču. Pogumni so bili Dragan Grce, Jernej Knopp in Luka Grasseli.

Andrej in Toni iz AO Cerkno sta plezala v Matajurškem vrhu. Po Odcepljeni grapi sta šla gor in po Zimski dol. Napisala sta, da je zgoraj še nekaj nepredelanega snega.

Pembroke

Sem skoraj že ugasnil računalnik, ko sem prejel sicer zelo dobrodošlo novico Erika Švaba o pozno jesenskem obisku Anglije. Kot po navadi v zadnjih letih, so za nekaj dni odpotovali: tržaška Slovenca Erik Švab (La Sportiva, Grivel, Montura, KONG) in Igor Žerjal (oba AO SPDT), Klemen Premrl (Mountain Hardware, Black Diamond, ProMontana), Miha Jazbec (oba AO Tržič) in Uroš Saksida (PK Divača).

Obiskali so čudovite stene v bližini kraja Pembroke na južni obali Walesa. Te so znane predvsem zaradi odličnega in trdnega apnenca, ki omogoča dobro varovanje in včasih zahtevne logistike, saj je potrebno upoštevati plimovanje, ki lahko onemogoči plezanje ali vrnitev. Po kratkem postanku v Bristolu pri enem najbolj znanih angleških all-round plezalcev - Timu Emmettu, so naši preplezali smeri do težavnosti E6, za težje ni bilo časa ne razmer. Uroš je prvič plezal s tradicionalnim varovanjem in se je uvajal v angleški stil, Igor, Miha in Klemen so preplezali več smeri z ocenami E3 in E4 na pogled, Erik pa je po splezal eno E5 na pogled in legendarno smer Stennis the menace (E6 6b) v drugem poskusu. Zanj je bil to že šesti obisk Anglije. Spomladi se vsi nameravajo vrniti v Pembroke!

Po vrnitvi domov je Erik Švab izkoristil formo in se posvetil plezanju v jami pod veliko Osapsko steno, kjer je v nekaj poizkusih uspel preplezati najprej smer Troja (8a+) in nato še Bitka s stalaktiti (8b). Le ta mu je bila, kot pravi sam, pisana na kožo zato jo je uspel preplezati še pred vdorom vode v veliko votlino.
 

Venezuela

Na spletni strani Alpinističnega kluba Slovenska Bistrica sem opazil zanimivo odpravico enega od njihovih najbolj perspektivnih plezalcev, Boštjana Potočnika. Skupaj z Nino Juhart sta se odpravila plezat v Venezuelo. Tam sta se sestala z domačimi plezalci in že prihajajo novice o prvih dobrih vzponih. V Miralforesu je Boštjan uspel preplezati na pogled smer z oceno 7c+. Sliši se neskončno eksotično, me prav zanima, če je že kak Slovenec resno plezal v Venezueli?

Srečno!
Tomaž Jakofčič 

Plezanje v Pembroku

Bitka s stalaktiti

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti