Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Iz arhiva ... - 31.12.08

Iz arhiva Franceta Malešiča
Jutro, Ljubljana, 8. februarja 1933


sreda, 31. december 2008, ob 05:29, France Malešič, ogledov: 1379

Jutro: Slovenski planinec na Visokem Atlasu

TK »Skala« je nocoj priredil v dvorani Delavske zbornice predavanje znanega alpinista dr. Oskarja Reye, o njegovem izletu na Visoki Atlas v Afriki, ki ga je z neko nemško turistovsko družbo priredil preteklo poletje. Ta turistovska predavanja, ki jih vsak mesec izmenoma prirejata Skala in SPD, so polagoma postala že prava pravcata kulturna potreba našega občinstva in so smerom prav lepo obiskana. Po seriji predavani, ki so jih pod tem okriljem zadnji čas priredili znameniti inozemski in domači predavatelji, je tudi to nocojšnje predavanje vzbudilo v širokih krogih občinstva tako med planinci kakor med lajiki živahno zanimanje.

V spremstvu skioptičnih slik, ki so živo posredovale učinkovito afriško pokrajino in izredne zanimive prigode, kakršne doživi sredjeevropski, slovenski turist na svojem pohodu v visoko gorovje v Afriki, je predavatelj z živo besedo naslikal izlet na Visoki Atlas. V svojih uvodnih izvajanjih je naslikal geološki in geografski sestav Visokega Atlasa, nato pa je z živo besedo opisal ekspedicijo planinske družbe na največji vrh Tupkal, ki je visok 4170 m. Ob sliki in besedi je občinstvo dobilo poučen vpogled v dejanje in nehanje berberskega naroda, ki živi po teh krajih, ki je bil še do nedavna surovo afriško pleme in ki mu je francoska okupacija prinesla prva znamenja kulture. Življenje primitivnega berberskega človeka nam je s tem predavanjem živahno stopilo pred oči. Vse zanimivosti, ki so takšni planinski ekspediciji utegnejo pripetiti od bivakiranja ob cesti pa do srečanja zadnjim človekom izmed domačinov, je nazorno prikazal predavatelj.

Predavanje, kakor ga je to pot priredila Skala, so redkost za Ljubljano. Malo je med našimi planinci tako podjetnih ljudi, da bi se odpravili na tako oddaljene in tako neznane ture, kakor je izlet na Visoki Atlas. Zato pa je občinstvo s predavanja dr. Reye odšlo s toliko večjo hvaležnostjo.

Oznake: VTG, ZGO
eXTReMe Tracker