Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

AN – 16.12.08

Le ščepec novic

V zasneženih gorah

Zadnjič je moje čoravo oko spregledalo novico in sem s svojo izjavo o številu alpinističnih vzponov minulega tedna brcnil mimo. Marko Lukič in Andrej Grmovšek sta namreč opravila za te čase »nenavaden« vzpon. Prejšnjo soboto, 3. 12., sta preplezala Zagorčevo smer (V+, 135 m) v Mali Raduhi. Razmere so bile zelo zimske, skala močno posnežena. Smer, ki je poleti ocenjena s V+, sta v celoti preplezala z lednimi orodji in jo ocenila z M6. Za plezanje sta porabila 7 ur. Za kompenzacijo zelo resnih zimskih razmer so poskrbeli koroški alpinisti, ki so pred leti smer opremili s svedrovci.

Razmere vsekakor niso dovoljevale normalnega plezanja z rokami. Po mnenju tokratnih ponavljalcev ne bi v tovrstnih razmerah prav nič opravili niti s skret metlami, s pomočjo katerih so si nekdaj ob zimskem plezanju čistili oprimke. Slike in Gromotova razmišljanja si lahko ogledate tukaj.

Sicer pa minuli vikend ni nihče rinil kaj dosti nad gozdno mejo. Snega je nenormalno veliko in nevarnost snežnih plazov v začetku tedna še vedno 4. stopnje.

Športno plezanje

Razmere so bile zadnji teden obupne tudi za športno plezanje. Razen v Mišji peči so ni dalo prida plezati. Tudi Mišja peč je kar dobro spustila vodo, a približno pol smeri je bilo za vikend še vedno uporabnih. Sobota je bila prav neverjetna, jasno vreme in le nekaj plezalcev. Najboljši rezultat je bil dosežen že med tednom. 9. decembra je Izidorju Zupanu uspelo preplezati svojo prvo 8c. Čast je pripadla smeri Corrida v Mišji peči. Kdor je bil tisti dan tam, je za vzpon izvedel ob nekajminutnem veselem dretju iz mladega grla.

AK Ravne

Da nam bo čas še za odtenek hitreje mineval, se lahko vsake toliko ustavimo na novi medmrežni strani s plezalno in alpinistično tematiko. AK Ravne na Koroškem se ponaša s stranjo, ki ji, kakor se za svežo stran spodobi, redno in dokaj pogosto dodajajo novice.

Srečno!
Tomaž Jakofčič

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti