Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z občutkom za gozd

Večer, Narava, gore in ljudje - Zvezdana Bercko: Zavod za gozdove je že desetič podelil priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov

Dobro gospodarjenje z gozdom pomeni veliko več kot zgolj pridobivanje lesa.

(Urška Šprogar)
Dobro gospodarjenje z gozdom pomeni veliko več kot zgolj pridobivanje lesa

 

Na slovesnosti v Zgornjem Brniku pri Cerkljah na Gorenjskem so že desetič podelili priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov v Sloveniji. Priznanje je prejel po en lastnik gozda iz vsake od 14 območnih enot Zavoda za gozdove Slovenije. Prvič pa so podelili priznanje tudi najboljšemu gozdarju Zavoda za gozdove Slovenije.

Kdo je dober gospodar
V Sloveniji je skoraj tri četrtine gozdov v zasebni lasti. Skupno število lastnikov gozdov ocenjujejo na več kot tristo tisoč, s solastniki vred pa na blizu petsto tisoč, torej je skoraj vsak četrti Slovenec povezan z lastništvom gozda. Lastniki gozdov so odgovorni za gospodarjenje z gozdovi, to pomeni pridobivanje lesa, gradnjo in vzdrževanje gozdnih prometnic, nego in obnovo gozda. Pri tem morajo upoštevati gozdnogospodarske in gozdnogojitvene načrte, predpise in načela, ki jih uveljavlja javna gozdarska služba. Kaj pomeni biti dober gospodar z gozdom, lahko vidimo iz obrazložitev priznanj od leta 1999 naprej. V teh opisih so nanizane zgodbe o vseživljenjski povezanosti z gozdom, skrbi zanj, prizadevanju za varno delo, želji po usposobljenosti za delo v gozdu, vključevanju družinskih članov v gozdno delo, vsestranski dejavnosti v družbenem okolju, prenašanju znanja in pozitivnega odnosa do gozda na druge lastnike gozdov. Doslej so podelili priznanja že 140 najbolj skrbnim lastnikom gozdov, med njimi je bilo pet žensk.

Priznanje Martinu Lorberju
Na Območni enoti Maribor Zavoda za gozdove Slovenije že od leta 1997 izbirajo dobre gospodarje gozda. Revirni gozdarji v množici lastnikov gozdov poiščejo tiste, ki so lahko vzor ostalim. Pri izboru upoštevajo lastnikov odnos do gozda, njegovo samoiniciativnost in pripravljenost na sodelovanje z gozdarsko službo. Letos so izbor opravili v 16 občinah na območju krajevne enote na Ptuju. Na tem območju je bil za dobrega gospodarja gozda izbran Martin Lorber iz Stoperc, gospodar 36 hektarjev velikega posestva v hribovitih zahodnih Halozah. Kmetija je v tem delu Haloz med večjimi. Na strminah haloških gričev se razprostira 21 hektarjev gozdov in 15 hektarjev pašnih površin. Gozd je tukajšnjim kmetijam vedno pomenil pomemben vir dohodka, predvsem v času "suhih krav" v kmetijstvu.

Martin Lorber je uspel ohraniti svoje gozdove v polni "kondiciji", z visoko lesno zalogo in dobro negovane. Z zadržano naravno obnovo starih bukovih debeljakov uspešno obnavlja gozdove brez velikih del za obnovo. Z veseljem neguje mladovja in je ponosen na uspehe pri razvoju gozdov. 

Zvezdana Bercko

Vecer.si 11.12.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Z občutkom za gozd"

Tomaž Ogrin,

"Dobro gospodarjenje z gozdom pomeni veliko več kot zgolj pridobivanje lesa". No ja, fotografija kaže pa ravno pridobivanje lesa, ne pa tistega "veliko več". Kakšna fotka gozda "v dobri kondiciji" bi prav prišla, da nas malo izobrazi, kaj je dober gozd. Samo enkrat sem obiskal z neko ekskurzijo "raziskovalni" gozd (to je negospodarski gozd), kjer se nič ne seka in nastaja pragozd. Amaterji smo pomagali meriti debelino dreves za spremljevalno statistiko. Ostrmiš, kaj je res gozd. Enkratno. Drevesa kot katedrale, naravno bogastvo in naravna urejenost vsepovsod, vidiš kako narava dela brez vpliva človeka...Drevo je tisočletna zgodba, od mladice do padlega drevesa in njegovega naravnega razkroja, ki je vir nadaljnega življenja gozda. Tak gozd je izvrsten turistični produkt, a kaj, ko pri nas politike, ki odloča, to ne zanima da bi podpirala.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti