Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Javorca v objemu gora in tišine

Večer, Narava, gore in ljudje - Carmen Leban: Poleg lepe narave si na Javorci lahko ogledamo tudi leseno cerkvico Sv. duha, ki so jo med prvo svetovno vojno postavili avstro-ogrski vojaki v spomin na padle tovariše

Cerkev na Javorci sodi med 40 zgodovinskih spomenikov v Evropi, ki nosijo znak evropske kulturne dediščine.

(Carmen Leban)
Cerkev na Javorci sodi med 40 zgodovinskih spomenikov v Evropi, ki nosijo znak evropske kulturne dediščine.

Izhodišče za izlet je Tolmin oziroma kilometer oddaljena vas Zatolmin. Avto pustimo pri cerkvici nad vasjo in se podamo na osem kilometrov dolgo makadamsko pot, ki je prevozna tudi z avtomobilom in za katero bomo potrebovali dve uri.

Pri odcepu za kmetijo Zastenar, kjer izdelujejo odličen kravji sir, se nam odpre pogled na mogočne gore, občudujemo potoke z neštetimi slapovi in tolmuni, že za naslednjim ovinkom pa se nam odpre pogled na planino Polo, kjer poleti kmetje pasejo živino.

To je znak, da smo blizu cilja. Čaka nas le še 20-minutni strm vzpon, edini na poti. Ta namreč poteka povečini po ravnini. Ker cerkvice na Javorci ne vidimo iz doline in se nam pogled nanjo odpre šele, ko pridemo izza ovinka le dobrih 30 metrov pred ciljem, je človek naravnost očaran in trud je v hipu poplačan.

Cerkvico Sv. duha, ki je povečini lesena, so leta 1916 le streljaj od najhujših frontnih linij na soški fronti postavili vojaki 3. avstro-ogrske brigade. Vojna vihra je namreč zajela tudi številne mojstre obrti, ki so s pridnimi rokami postavili neverjetno stvaritev. Zasnoval jo je dunajski arhitekt, scenograf in slikar Remigius Geyling, ki je izdelal tudi freske grbov avstro-ogrskih dežel, ki krasijo zunanjost cerkvice, zanimiva pa je tudi poslikava njene notranjosti. V cerkvi je sta na ogled vitrini s predmeti iz prve svetovne vojne. Na hrastovih deskah, ki se odpirajo kot knjiga, je vžganih 2565 imen avstro-ogrskih vojakov, ki so padli na bojiščih v neposredni bližini. V cerkvici so že med prvo svetovno vojno potekali obredi. Za nekatere je bil to božji hram, za druge posvečeno mesto, kjer so pustili mislim svojo pot in za trenutek pozabili na strahote vojne. Tam so iskali svoj mir katoličani, protestantje, judje, muslimani in ateisti.

In cerkvica je vse do današnjih dni ohranila sporočilnost. Javorca je postala simbol složnosti in miru, kar ponazarja tudi pomenljivi napis na pročelju Pax - Mir. Javorco vedno pogosteje obiskujejo ljudje različnih narodnosti in verstev, o človeški simboliki tega izjemnega spomenika pa priča dejstvo, da si za njegovo ohranitev prizadevajo tudi Italijani, sicer nekdanji vojni sovražniki Avstro-Ogrske. Uvrščena je tudi med 40 zgodovinskih spomenikov, ki nosijo znak evropske kulturne dediščine.  

Carmen Leban

 

Vecer.si 11.12.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti