Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vodnikov razglednik

Zgornja Bohinjska dolina z meglo nad jezeromJanez Pikon: Geografsko spada grič, bolj znan kot Gospodovc v območje Pokljuke, ki se prav tukaj strmo prelomi v Bohinjsko dolino. Vrh leži v osi Zgornje doline, jezera in Ukanca, vendar dovolj visok za prelep razgled zahodno.

Vodnikov razglednik

Tako Zevtar (951 m) ob Krniškemu Lomu, kot Gospodovc (1017 m), Vodnikov razglednik, ponujata nepozabne poglede na jezero, okoliške gore in vasi. Tako ležijo zlasti spodnji predeli Bohinja pred nami kot odprta knjiga. Zgoraj pa žari veličastni bohinjski gorski venec. Prostrani pogled je res izreden in poučen. Obisk Gospodovca (Vodnikovega razglednika) spada med nujne dolžnosti vsakega obiskovalca Bohinja. Na omenjena vrhova se lahko povzpnemo iz različnih smeri. Vse poti so lepe in zanimive že same po sebi, dodatno pa jih popestri tudi pogled po prisojnih pobočjih Krniškega Loma. Razgledno območje pred Koprivnikom obiskovalcem sprosti najrazličnejša čustva (vpisna knjiga z vtisi).

Na Gospodovcu (1017 m), Bohinjsko jezero, Zevtar (951 m)

Trajni pečat tem krajem je pred 200 leti dal župnik Valentin Vodnik, ko je živel in delal na Koprivniku. Veliko in pogosto se je vzpenjal na Gospodovc, (Vodnikov razglednik). S prijateljem Žigo Zoisom, ki je živel in delal na Bistrici, sta si pomagala z redno (brezžično vezo) s pomočjo dogovorjenih znakov z veliko belo plahto.

Krniški Lom (937 m), kozolec na Krniškem Lomu, Vodnikov razglednik

Ljudsko izročilo: Ledeni mož rojen iz matere narave je zdrvel med gorami in se zaril globoko v zemljo. Za seboj je pustil dve lepi dolini, ki ju zdaj imenujemo Spodnja in Zgornja Bohinjska dolina in prav z Gospodovca se dolini izrazito lepo vidita.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Vodnikov razglednik

Krniški Lom Krniški Lom
Vogar in Ogorje Gospodovc

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti