Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V gorah umrlo 12 ljudi

Delo - Maja Roš: Letos je v gorah umrlo sicer manj ljudi kot v istem času lani, vendar so imeli gorski reševalci več dela kot leto poprej

Ljubljana - Novembra so imeli gorski reševalci manj dela predvsem zaradi slabega vremena in majhnega obiska gora. Zato pa ga več pričakujejo med prihajajočimi prazniki in v začetku prihodnjega leta. V tem obdobju so lani z gora prinesli kar štiri smrtno ponesrečene planince. Do danes je v slovenskih gorah umrlo 12 gornikov, medtem ko jih je lani sedem več. A statistika kaže, da je imela Gorska reševalna služba Slovenije (GRS) tokrat več dela - v prvih desetih mesecih so reševalci sodelovali v 265 akcijah, od tega je bilo 229 reševalnih, 26 iskalnih in deset poizvedovalnih. Pomagali so 290 ljudem (v enakem obdobju lani pa 269), med temi 26 ni bilo več pomoči, 183 jih je bilo poškodovanih, to pa je 37 več kot v enakem obdobju lani.

Čeprav imajo vse več dela z nesrečami pri adrenalinskih športih, predvsem z jadralnimi padalci, večino časa gorski reševalci "porabijo" za reševanje gornikov. Z gora so letos prinesli 141 poškodovanih in 61 nepoškodovanih. V GRS so pred začetkom poletne sezone pričakovali manj nesreč kot lani, a je število lanskih posredovanj že preseženo. Po polovici klicev na pomoč je moral posredovati helikopter, dežurna služba je bila spet učinkovita ob koncih tedna. Zaradi učinkovitosti helikopterskih posredovanj v GRS razmišljajo, da bi v poletnih mesecih helikopterska enota dežurala vse dni v tednu. Letos se je povečala tudi prisotnost zdravnikov pri klasičnih reševalnih akcijah, kot izjemno pomembno pa se je ponovno izkazalo reševanje s pomočjo terenskih vozil.

Po podatkih GRS se je največ nesreč zgodilo pri sestopu ob lepem vremenu in na označenih poteh. Največ poškodovanih je bilo starih med 20 in 29 leti, med njimi pa je bilo več moških. Med poškodbami je največ poškodb okončin, sledijo poškodbe glave, ki so tudi glavni vzrok smrtnih primerov. Uporaba čelade je zato res priporočljiva. Pred začetkom zimske sezone gorski reševalci opozarjajo, naj gorniki preizkusijo in se naučijo dobro uporabljati dereze, cepin, lavinsko žolno ... Pred potjo je treba preveriti, kakšne so oziroma bodo vremenske in snežne razmere, obnoviti znanje o gibanju v gorah pozimi in ne precenjevati svojih zmožnosti. Za odhod v gore in potek ture pa naj bi vedeli vsaj gornikovi najbližji.

Maja Roš


V drugi polovici decembra bo izšla knjiga Mihe Pavška Snežni plazovi v Sloveniji. Namenjena je strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko snežnih plazov, planincem, turnim in alpskim smučarjem, lovcem in drugim. Monografija zajema področje lavinske preventive, v posameznih poglavjih so predstavljeni nekateri do zdaj še neobjavljeni podatki in ugotovitve.

www.delo.si     07.12.2002

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Delo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti