Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistično šolo dobimo

Jutro/Slovenec: Pomen alpinizma za samovzgojo poedincev in s tem koristi za vso družbo je danes splošno poznan in priznan.

... V tesnem občevanju z naravo, često tudi v borbi z njo se izbrusi značaj alpinista, okremeni njegova volja. Plemenitost in odločnost sta najvišji odliki pravega alpinista.

Toda težka je pot, ki jo nastopi mlad, za planine navdušen turist, preden doseže cilj, preden postane — alpinist. Redki so oni, ki pridejo že spočetka v roke izkušenega planinca in pridobe od njega to, kar potrebujejo; idejo alpinizma in tehnično znanje. Navadno se mora začetnik, ki ga žene v naravo notranji imperativ, do vsega tega dokopati sam z velikimi gmotnimi in časovnimi izgubami. Neredko trpi pri takih idejna plat, žal mnogi tudi omahnejo prezgodaj v smrt baš zaradi nepopolnega znanja alpinistične tehnike.

Vseh teh dejstev se dobro zavedata Turistovski klub »Skala« in Slovensko planinsko društvo. Da se omejijo nesreče v planinah, ki jim je vzrok pomanjkljivo tehnično znanje, obenem pa, da se čim bolj razširi ideja alpinizma, se je TK Skala, kateremu je SPD s popolnim razumevanjem obljubilo vso pomoč, odločil, da ustanovi z novim letom v Ljubljani stalno javno alpinistično šolo, v kateri bo dobil lahko vsak, zlasti mlajši planinci, ki stopajo pravkar v samostojno alpinistično življenje, vso potrebno tehnično in idejno izobrazbo.

Imena sodelujočih, kakor so: inž. Avčin Franc, dr. Bohinjec Valter, inž. Drofenik Herbert, dr. Kajzelj Mirko, prof. Lipovšek Marjan, dr. Ložar Rajko, cand. inž. Modec Vinko, dr. Pajnič Edo, dr. Potočnik Miha, dr. Reya Oskar in ravnatelj Vilhar Franjo, jamčijo, da je šola v pravih in zanesljivih rokah.

Letos se otvori tečaj sredi januarja s predavanji o ideologiji alpinizma, sledila bodo dvakrat tedensko predavanja o gorski morfologiji in topografiji, o orientaciji in čitanju kart (s praktičnimi vajami v terenu), o opremi, o higieni in prvi pomoči, o meteorologiji, o nevarnostih v gorah ter o planinskem rastlinstvu in živalstvu. Teoretični del šole bodo zaključila predavanja o plezanju, v katerih bo eden naših najboljših alpinistov-tehničarjev g. Vinko Modec z besedo in sliko vpeljal udeležence v alpinistično tehniko. Pomladi bo nato vodil g. Modec s sodelovanjem priznanih alpinistov praktične vežbe v plezanju na Turncu, poleti pa bo absolviral s tečajniki nekaj plezalnih tur v planinah. Za absolvente poletne alpinistične šole bo v jeseni po istem vzoru poseben tečaj o zimski alpinistiki.

Turistovski klub »Skala« je prepričan, da bo našel v javnosti razumevanje za svoj pokret in vabi one, zlasti mlajše planince, ki se nameravajo udeležiti tečaja, da se čimprej z dopisnico javijo klubu (Ljubljana, Slomškova ul. 1). Podrobnosti bo TK »Skala« javil pravočasno.

Jutro, 18. november 1934

Jutro, 18.11.1934: Alpinistično šolo dobimo


 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti