Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vodnjak na Vačah ima spet vodo

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Občina Litija, KS Vače in Heliosov sklad za ohranjanje čistih slovenskih voda

Na Vačah upajo, da bo obnovljeni vodnjak spet postal središče družabnega življenja v kraju.
Na Vačah upajo, da bo obnovljeni vodnjak spet postal središče družabnega življenja v kraju.

Na trgu na Vačah v občini Litija je bilo na Andrejevo nedeljo, 30. novembra, slovesno odprtje obnovljenega vodnjaka in vaške tehtnice. Pomen vodnjaka in vlogo vode sta predstavila Franci Rokavec, župan občine Litija, in Nataša Hajdinjak, direktorica Heliosove službe za marketing. Pri obnovi so sodelovali litijska občina, Heliosov sklad za obnovo vodnih virov, kulturno in okoljsko ministrstvo, člani OŠ Gradec s podružnično šolo na Vačah in vrtec Sonček.

Pomanjkanje vode so Vačani odpravili šele leta 1879. Takrat je novi župnik Tavčar zaznal stisko svojih faranov in jim pokazal, kje morajo kopati. Vačani so kopali v živo skalo in 32 metrov globoko našli vodo. Dolga leta so bili nadvse ponosni, ker imajo vodnjak, ki je izsekan iz enega kosa skale. Ob njem so se odvijali številni in pomembni družabni dogodki. V novejšem času pa je vodnjak na trgu izgubil svoj pomen in začel hitro propadati.

Najprej natečaj, potem obnova
Ker je bilo vaščanom žal tako lepega in s tolikšnim trudom narejenega vodnjaka, so sklenili, da ga obnovijo. V Osnovni šoli Vače so se pod vodstvom mentorice Dajane Maurič zavedli pomena čistih voda in izdelali projekt, kjer so prikazali pomen vodnjaka. Na natečaj za otroke osnovnih šol, ki se je imenoval Voda in kulturna dediščina, so prijavili projekt z naslovom Vodnjak - spomin vode v kamnu. Ustvarili so pisno in ilustrirano pripoved o življenju ob vodotokih, v kateri so predstavili, kako je človek skozi zgodovino izkoriščal in uporabljal vodo za svoje osnovne potrebe. Opozorili so na problem vaškega vodnjaka, za katerega so bili restavratorski načrti narejeni že leta 2003, zavedli so se pomena in ohranjanja kulturne dediščine v prostoru. To pomlad je občina Litija sodelovala na javnem razpisu Heliosa s projektom obnove vaškega vodnjaka in uspelo ji je pridobiti večji del razpisanih sredstev. Osnovna šola Vače pa se poteguje za nagrado za zasnovo vodne učne poti, ki vključuje ta vodnjak.

Slovesnost ob vodnjaku
Poleg krajanov, ki so na sejmu prodajali domače izdelke, so na slavnostnem odprtju sodelovala tudi vsa društva iz krajevne skupnosti. Članice Društva žena in deklet Vače so spekle pecivo, KUD Lipa Vače je z moškim pevskim zborom v vlogi ljudskih pevcev imenitno popestrilo odprtje, gledališče Geoss z vragolijami ob vodnjaku, gasilci pa vode tokrat niso uporabili za gašenje, pač pa so sodelovali le pri organizaciji in varovanju.

V okviru Heliosovega sklada, ki sta ga leta 1998 ustanovila Helios in ministrstvo za okolje in prostor, je to že 58. obnovljeni vodni vir v 52. slovenski občini. 

Urška Šprogar

Vecer.si 04.12.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti