Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naravovarstveniki okrepili platano

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Obnovili so medloško platano, eno najdebelejših platan v Sloveniji

Vse tri vrhove platane so med seboj povezali in najbolj ogroženi vrh pritrdili.

(Arhiv celjskega zavoda za varstvo narave)
Vse tri vrhove platane so med seboj povezali in najbolj ogroženi vrh pritrdili.

Naravovarstveniki iz območne enote Zavoda RS za varstvo narave v Celju so okrepili poškodovano medloško platano. Matej Demšar iz celjskega zavoda je povedal: "Izdali smo strokovno mnenje in sredi novembra tudi organizirali in nadzirali sanacijo te mogočne platane, naravne vrednote državnega pomena."

Platana raste na dvorišču vrtnarske šole v Celju in je bila v neurju v začetku letošnjega julija poškodovana. Gozdar iz celjske območne enote Zavoda RS za varstvo narave si je drevo ogledal in ugotovil, da je na njem zazijala razpoka in da grozi nevarnost odloma dveh ogromnih vrhov, tako da zelo ogrožata varnost ljudi in premoženja. Po dodatnih strokovnih ogledih je zavod izdal strokovno mnenje k okrepitvi ogroženega drevesa, na ministrstvu za okolje in prostor pa so izbrali izvajalca z ustrezno tehnično opremo in izkušnjami pri negi dreves.

Ni več nevarnosti
"Sanacija se je začela sredi novembra in se še nadaljuje. Zelo zahtevno delo je bilo opravljeno po strokovnih arborističnih kriterijih, ki v kar največji možni meri upoštevajo biologijo drevesa. Pri sanaciji drevesa smo želeli najprej zagotoviti varnost, saj so v neposredni bližini dijaki in učitelji, ter šele potem boljše zdravstveno stanje drevesa. Ob vsem tem pa smo želeli ohraniti naravne in uravnotežene oblike drevesa," je opisal prioritete Matej Demšar.

"V veliki meri smo razbremenili vrhova drevesa, ki sta zaradi razpoke najbolj ogrožena. Tako se je zmanjšala teža in s tem nevarnost odloma. Vse tri vertikalne vrhove smo med seboj povezali ter izvedli dodatno povezavo najbolj ogroženega vrha, ki smo ga pritrdili, pravzaprav obesili na zdravi in vitalni vrh. V krošnji smo odrezali vse suhe veje in veje, ki se stikajo ter vraščajo med seboj. Za zagotovitev popolne varnosti bo, upamo, da čim prej, izvedena še sanacija razpoke s pričvrstitvijo z jekleno palico," pojasnjuje Demšar.

Najvišja svoje vrste
Platana tvori s svojima dvema sosedama v Medlogu skupino dreves, ki so naravna vrednota državnega pomena. Vse platane sodijo po dimenzijah med najdebelejša drevesa pri nas, najmogočnejša pa je najvišje in najdebelejše drevo te vrste v Sloveniji. Z obnovo varovanih in mogočnih dreves želijo poleg doseganja ciljev, kot so varnost, zdravje in estetski vidik dreves, tudi popularizirati ustrezno nego dreves v urbanem okolju, ki mora temeljiti na strokovnem in načrtnem delu, z veliko spoštovanja do dreves. Poleg simbolnega in ekosistemskega pomena za okolje in naravo so namreč drevesa vse bolj nepogrešljiv element kvalitetnega bivanjskega okolja. 

Urška Šprogar

 

Vecer.si 04.12.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti