Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V spomin na ustvarjalnost dr. Juliusa Kugyja

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: V Trstu je bila sklepna prireditev praznovanj ob spominu na alpsko ustvarjalnost dr. Juliusa Kugyja, alpinista, botanika, pisatelja, pesnika in glasbenika

Marinka Pertovt, predsednica Slovenskega planinskega društva Trst, in Franci Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije, v družbi s predstavniki CAI Trsta in Furlanije

(Danilo Sbrizaj)
Marinka Pertovt, predsednica Slovenskega planinskega društva Trst, in Franci Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije, v družbi s predstavniki CAI Trsta in Furlanije

Dr. Julius Kugy je bil po materi Slovenec in po očetu Korošec, rojen pred 150 leti v znameniti domačiji Lipje pri Podkloštru. Na rojstni hiši so v letu 1958 odkrili spominsko ploščo, na kateri sta podpisana CAI, Italijanski alpski klub, in OAV, Avstrijsko alpsko društvo, žal je takrat PZS, Planinska zveza Slovenije, izpadla.

Na pobudo predsednika PZS so se dogovorili, da v naslednjem letu dopišejo še slovensko planinsko organizacijo.

Svečanost je potekala v mogočni in atraktivni tržaški pomorski zgradbi, v dvorani Oceania, kjer se je zbralo blizu šeststo udeležencev.

Slovesnost je pripravil in v sodelovanju z občino Trst vodil komite za izvedbo in organizacijo jubilejnih dogodkov v spomin na Kugyja. Na prireditev je prišlo tudi precej Slovencev in članov Slovenskega planinskega društva Trst, posebno pozornost so izkazali njegovi predsednici Marinki Pertovt.

V slavnostnih nagovorih predsednika komiteja za spominska obeleževanja, predstavnikov CAI, tržaške občine in pisateljev je bilo čutiti globoko spoštovanje in občudovanje do tega tržaškega Slovenca.

Za pozdravni nagovor so povabili tudi Francija Ekarja, predsednika PZS, in ta je še posebej poudaril pomembnost spominskih slovesnosti v čast zaslužnega za predstavitev naših Alp, dr. Juliusa Kugyja. Bil je ambasador in simbol povezovanja in spoštovanja treh alpskih narodov, dokazoval je pomembnost gora, ki povezujejo ljudi dobre volje: "Kugy nam je zapustil dediščino večnosti, ki se vedno bolj ohranja in ceni. Seveda smo v jubilejnem letu analizirali in ocenjevali številna njegova dela in poslanstva, jih osvežili in odkrivali nova spoznanja. Prihodnje leto bo preteklo 65 let, kar je sklenil svojo življenjsko pot. Tudi obdobje po njegovi smrti bo moralo dobiti svoje mesto v nadaljnjih raziskavah njegove bogate alpinistične in kulturne dediščine."

V kulturnem delu so nastopili pevski zbori iz Trsta, Koroške in Trente, to je z območij in iz okolišev, kjer je deloval dr. Julius Kugy. Po nagovoru predsednika PZS so v dvorani Oceania mogočno zadonele slovenske pesmi in se sklenile z našo planinsko himno Oj, Triglav, moj dom, ki so jo zapeli člani noneta iz Trente pod vodstvom Zdravka Kravanje.  

Urška Šprogar

Vecer.si 04.12.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti