Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rudno polje

Na GoreljkuJanez Pikon: Značilnost gozdnega površja ob biatlonskem središču na Pokljuki in Rudni dolini z zapisi ti dokažejo rudarjenje že v srednjem in novem veku.

Rudno polje

Rudna dolina, Krucmanove konte in Jeromove jame z gozdnimi predeli so površinske globeli in rudne jame, ki so značilnost gozdnega površja ob vojaškem središču na Rudnem polju. Pisni viri dokazujejo, da je bilo Rudno polje središče rudarjenja na Pokljuki v srednjem in novem veku. Železova ruda je na tem območju zelo kakovostna in različnih oblik. Najdemo jo ob planinski poti proti Triglavu, številne lokacije pa so izginile zaradi površinskih izravnav pri izgradnji smučišča in biatlonskih prog. Rudna dolina in Krucmanove konte so površinske rudne jame, ki so značilnost gozdnega površja ob vojaškem središču. Pisni viri dokazujejo, da je bilo Rudno polje središče rudarjenja na Pokljuki v srednjem in novem veku.

Krucmanove konte, pod Viševnikom (Krasce), Mrzli studenec

Pokrajinske značilnosti so motiv in privlačen cilj za obiskovalce, ki v park vstopamo v najobčutljivejši svet naravnih ekosistemov, zato naravo doživljajmo tiho in mirno, ter jo ohranjajmo za bodoče rodove. Rude niso kopali le na površini, ampak tudi v rudarskih rovih, dostopnih po navpičnih jaških. V stoletjih so te jaške prekrili odpadlo vejevje in tanka plast gozdne ruše.

Mrzli studenec, planina Krasce, Smučišče pod Viševnikom

Ob varovanju narave in ohranjanju kulturne krajine z njeno 2500 let staro rudarsko tradicijo je področje namenjeno za raziskovanje, izobraževanje in doživljanje narave.

Tekmovanje v biatlonu na Pokljuki že več zimskih sezon uspešno izvajajo na prostrani gozdni planoti, kjer vsako zimsko sezono priredijo tekmovanja v tem športu, ki povezuje tek na smučeh in streljanje. Tekmovalci v biatlonu se pomerijo v različnih disciplinah, šprint, zasledovanje in skupinski štart. Razlike med njimi so v dolžini proge in načinu starta tekmovalcev. Moški v posamezni disciplini na smučeh pretečejo dva kilometra in pol več kot ženske. Biatlon je zelo zahteven šport saj mota smučarski tekač in biatlonec hitro teči na smučeh, znati pa mora tudi dobro streljati z malokalibrsko puško stoje in leže.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Rudno polje

Rudno polje Mrzli studenec

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti