Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.12.08

Prvi letošnji zaledenli slapovi

Prvi slapovi

Minuli teden je minil v znamenju prvih preplezanih slapov v tokratni zimski sezoni. Tradicionalno sta bila prva nared Sinji slap (IV, 120 m) nad Jezerskim in Rastlinca (IV, 120 m) v Tamarju. Sinji slap je na hitro spustil preko  naveze iz že skoraj vsakega slovenskega ferajna. Upati je, da tokratna otoplitev ne bo kapitalno posegla v tvorjenje ledenih igrišč. Potreba po brcanju ledu je, kot vsako leto konec jeseni, neskončna. Le ta se ponavadi izpoje do srede januarja in ob najboljših razmerah, proti koncu zime, je videti le še tu in tam kakega entuziasta. Kako tudi ne, tistih nekaj godnih slovenskih slapov se res da preplezati  v nekaj vikendih.

Še malo zgodovine v stilu neverjetno a resnično, za popestritev. Najzgodnejše plezanje zaledenelega slapu v Sloveniji, po razpoložljivih podatkih,  gre v čast sanjske naveze; Uroš Samec – Blaž Ortar.  Zaledenelo Rastlinco v Tamarju sta preplezala 28. oktobra 2003. Morda bi se  edino kak Karničar s Sinjim slapom, utegnil kosati s tem podatkom?

Sicer so v iskanju dobre smuke v gore pohiteli številni turni smučarji. Ciljali so predvsem na travnata pobočja v višjih nadstropjih sredogorja. V glavnem so vsi pridelali kako novo prasko na smučeh a večina tega ni obžalovala.


Iz primorskih ste
n

Anže Marenče se je po dolgi delovni pavzi ponovno lotil plezanja. Znova se je pokazala resničnost reka o Janezku, ki se nekaj nauči (oziroma natrenira). Anže je bil v hipu ponovno močan in v bliskoviti seriji med drugim preplezal smeri: Tortuga direkt (7c), Nočna kronika (7c/c+), Gospodar prstanov (7c+), Iglu (8a), Urbanova (8a), Strta srca (8a+) in za konec še Sonce v očeh (8a+), vse v Mišji peči. Zdaj pa že brusi cepine...


Tri Cine

Zadnjič nisem objavil Erikovega naslova na katerega mu lahko pošiljate morebitne podatke o omenjenih smereh. Njegov e naslov je: erik.svab@euroservis.eu.

Ker Erik ni registriran, je pripombo na pripombo Bojana Leskoška poslal kar meni. Glasi se: “Smer Moč misli je res bila v vodniku bratov Packo, ampak ni nujno da vsi vodnike kupijo, berejo ali spoštujejo kar v njih piše. In hočes nočeš, je bila Frančkova mojstrovina žal povožena s smerjo ISO 2000. Zato bomo zdaj naredili vodnik v italijanščini, anglešćini in nemščini.”

Mene to ne prepriča v Astnerjevo (soavtor smeri ISO 2000) nedolžnost a dejanje je tako ali tako ireverzibilno.

Srečno!
Tomaž Jakofčič

 

 

2 komentarjev na članku "AN - 02.12.08"

Bojan Leskošek,

Erik bo - glede na to, da dobro pozna potek "obeh" smeri v Veliki Cini in okoliščine nastanka (če je Astner Južnotirolec, je imel možnost dobro razumeti Packov opis, ki je trojezičen ital./nem./češki) - lahko napako popravil v novem vodniku.

Zanimivo etično vprašanje pri tem pa je, ali Astner 10 let po svojem vzponu ve, da je plezal Frančkovo smer in če ve, ali smer še vedno razglaša za "svojo", kot to npr. še vedno počne

www.planetmountain.com/english/Rock/routes/detail.html?area=Dolomiti&cima=&gruppo=Tre+Cime&nvia=&salitori=&skip=4


Anja Karničar,

Sinji slap Rastlinci zaenkrat ne krati najbolj zgodnjega vzpona v sezoni, vsaj ne v domači izvedbi: tu sta ga najbolj zgodaj zlezla Peter Sušnik in Davo Karničar 9.11.'88. - enajst dni prej so delali pa še povsem kopno toplojesensko ponovitev smeri Kemperle-Murovec v Dolgem hrbtu. Toliko iz arhivov.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti