Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velikani Himalaje; K2

TV SLO 1: Slovenija, 2008. Režija: Jure Pervanje. Dokumentarna oddaja. Torek, 2. decembra, ob 21. uri

Zgodovina osvajanja druge najvišje gore sveta je nepretrgan niz zmagoslavij in tragedij. Po številnih poskusih, ki so se vrstili več kot petdeset let, je leta 1954 močni italijanski odpravi uspelo doseči najvišjo točko gore. Najbolj nevarna gora sveta je bila preplezana. V letih od 1986 do 1993 smo Slovenci kar trikrat poskušali preplezati K2. Tako kot vsem drugim pa tudi nam ni bilo z ničimer prizaneseno.


■ Film je že četrti iz dokumentarne serije Velikani Himalaje in govori o osvajanju druge najvišje gore na svetu, K2 (8611 m). Nastal je na pobudo in po vsebinski predlogi alpinista Vikija Grošlja v sodelovanju z RTV Slovenija. Po scenariju Željka Kozinca se pred gledalcem odvije zgodba velikana in njegovih žrtev, ki se hočejo povzpeti nanj. Člani Planinske zveze Slovenije so K2 poskušali osvojiti trikrat. Leta 1993 jim je to tudi uspelo, žal pa je gora zahtevala življenje škofjeloškega alpinista Boštjana Kekca.

■ Film je premiero doživel konec oktobra v Cankarjevem domu, kjer je bil letošnjega februarja tudi drugi Mednarodni festival gorniškega filma. Viki Grošelj je aktiven planinec, ki kot profesor telesne vzgoje in kulture med mladimi učenci skrbi za popularizacijo planinstva. Na osem-tisočakih je stal že enajstkrat.

■ Trideseto obletnico osvojitve največjega med velikani Everesta bomo praznovali maja 2009. Vrh Everesta sta po še vedno najtežjem pristopu SZ grebena prva dosegla Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik. (til)


Ponovitev: TV SLO 1, sreda. 3. decembra 2008, ob 12.00
 

Delo: Vikend 29.11. - 05.12.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti