Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tone Škarja: Kangčendzenga. Gora usode

Večer, Narava, gore in ljudje - Ciril Velkovrh: V knjigi je objavljenih več fotografij mogočnih zasneženih gorskih masivov, ki tako kot grafike Božidarja Jakca polepšajo videz tekočih strani

Tone Škarja je bil vodja številnih alpinističnih odprav, predvsem v gore Himalaje. Po prvih letih trdega dela in učenja v tej veščini je napredoval v pravega virtuoza pri vodenju slovenskih alpinističnih odprav. Doslej se je udeležil enaindvajsetih himalajskih odprav in izvidniških pohodov. Svoje spomine na opravljeno delo je objavil v sedmih knjigah in številnih strokovnih člankih.

V zadnji knjigi Kangčendzenga prikaže boje alpinistov z goro v realističnem slogu. Prvi del knjige je dnevniški zapis dogajanj pred štiridesetimi leti, iz kasnejšega časa pa so zapisani spomini, kot jih je ohranil do današnjih dni. V njih je najti privlačnosti in osornosti žalostnih usod in bleščečih uspehov, človeške muhavosti in zavzetosti.

Doslej se je šestdeset Slovencev naprezalo po pobočjih te gore in iskalo poti k njenim vrhovom. Nekateri od njih so pri naporih za skupne uspehe tudi darovali svoja življenja. Domačini, ki sodelujejo pri tem početju, pa si želijo podobe in pogoje, ki jih prinašajo alpinisti z zahoda v ta divji in še ne raziskani svet himalajskih gora. Sredi tega se dviga trda in mrzla gora, ena najlepših gora na zemeljski krogli. Ta nagrajuje in si hkrati jemlje krvni davek, ki je rezultat vihrave mladosti: "Raje en dan lev kot vse življenje ovca!"

Med besedilom je v knjigi objavljenih več enobarvnih fotografij mogočnih gorskih zasneženih masivov, ki tako kot grafike Božidarja Jakca polepšajo videz tekočih strani. Ob koncu knjige pa je še dvaintrideset strani barvnih fotografij različnih avtorjev, ki ponazarjajo dogajanja pod visokimi gorami.

Ciril Velkovrh

Vecer.si 27.11.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti