Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Trstje

Pogled s Čiprja proti Bohinjskim goramJanez Pikon: Pod strmim in zahodnim pobočjem Slemena za Čiprjem v smeri planine Spodnji Tosc, ter nad strmo strugo Mostnice je na samotnem pobočju nekoč živela planina Trstje, čeprav danes ni več veliko slediti.

Planina Trstje

Preden z Uskovnice preko Čiprja pridem nad planino Trstje, kjer se nameravam spustiti po brezpotju 190 m nižje, se že med potjo odločim, kje bom začel, saj sem si že večkrat ogledoval primerno mesto. Stezo, ki je s Čiprja vodila nižje proti planini zadnjih štirideset let niso več vzdrževali (zadnji pastir Rutar - okrog 1960) se je zabrisala, bolj vidna in le delno ohranjena je spodnja pot z Doline Voje, tudi ta je neprehodna, kajti podrto drevje še dodatno otežuje strme prehode proti severu nad strugo Mostnice, ki planino doseže z edino možne severne strani. Ostanki pričajo, da je gostila tudi mogočno staro jelko na spodnjem robu skrite planine.

Uskovnica, poraščena planina Trstje, iz debla proti krošnji

Na planini Trstje (1372 m), ki je edini malo manj strmi neporaščeni pašnik na sredini strmega poraščenega pobočja pod Slemenom in prepadnega pod planino nad strugo Mostnice, so še vidni ostanki štirih lesenih objektov in severno čez jarek na manjšem pašniku še opuščena prazna krmilnica za divjad. Planina se nezadržno zarašča najbolj na spodnjem robu v okolici stare jelke, ki je (približno pred desetimi leti) od udarca strele pogorela. Trem izmed štirih stanov rastejo s sredine temeljev smreki in bukev, kot opozorilo, da vladajo tukaj drugačni časi in so si sami zgradili streho nad glavo.

Stara od strele požgana jelka, Pšinc, Mišeljska dolina, Tosc

Včerajšnji lep prijeten dan mi je dovolil obiskati samotno in skrito območje pod Slemenom. Izkoristil sem verjetno zadnji možni dan v tem letu, saj bo današnje sneženje do pozne pomladi preprečilo varno spuščanje po strmem pobočju do skrite in samotne planine. Verjetno sem bil zadnji obiskovalec na planini letos, po sledeh obiskov na planini, ki jih ni, sem mogoče tudi prvi letos, ali še dlje nazaj. Tega ne morem vedeti, sam sem bil tukaj zadnjič sredi osemdesetih let, ko je stara jelka še trdno stala na spodnjem robu planine. Udarec strele je staro veliko jelko (približno pred 10 leti, info. Robert Klančar) spremenil v votlo deblo, tako veliko, da zlezem vanj in udobno pogledujem proti nebu.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Trstje

Votlo deblo Votlo deblo jelke
Ostanki stanu Iz debla

1 komentarjev na članku "Planina Trstje"

Lojze Budkovič,

Predel Trstja ja prvobitna divjina in je priporočljiv le z obiskom dobrega poznavalca. Jelka je žal pred leti klonila pod udarom strele, ki je zažgal njeno načeto notranjost. Imela je kar 185 cm prsnega premera. Pot z Voj do planine ni samo zakrita s podrticami, temveč je mestoma zahtevna zaradi izpostavljenosti. Na srečo ni markirana.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti