Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Šmarno goro tokrat malo drugače

veltZ geslom "Hoja vznemirljiva – to je treking liga" smo v letošnjem letu v Slovenski treking ligi Garmin pripravili serijo tekmovanj v doživljajskem trekingu.
Geslo je ponovno prišlo do polnega izraza na zadnjem dejanju sezone - na Velikem ljubljanskem trekingu, ki je bil v soboto, 15. novembra 2008.

Vznemirljivost trekinga se poveča z zanimivo izbiro trase in merjenjem časa udeležencem. Trasa ni označena, udeležence usmerjamo s postavitvijo kontrolnih točk.
Narava v sebi skriva nešteto bolj ali manj znanih zanimivosti in atrakcij, ki jih lahko sestavimo v enodnevno celoto. Včasih pa z nalogami presenečenja še sami dodatno popestrimo dogajanje na progi. Tekmovalci potujejo po trasi sami ali v skupini – to je prepuščeno njim. Ko se druženja naveličajo, napredujejo sami, saj imajo vsak svojo karto, kompas in potovalno knjigo. Čeprav se vsakemu tekmovalcu meri čas, je le-tega dovolj, saj je proga ponavadi odprta »en cel dan« in je načeloma tudi tistim najbolj počasnim omogočeno na nek način zaključiti traso.

velt

Veliki ljubljanski treking (VELT) je bil čisti primer "vznemirljive hoje". Več kot 100 udeležencev se je v soboto, 15.11. spopadlo z krajšo in daljšo progo, na trenutke pustolovsko, a tehnično nezahtevno traso po terenih Rašice, Šmarne gore, Šmledniškega in Koseškega hrbta ter obširnih močvirskih gozdov in polj, ki te grebene povezujejo v zeleno celoto. S svojim zelenim pasom so se tokrat predstavile občine Trzin, Mengeš, Vodice, Medvode in Ljubljane.

Tekmovalci so iskali kontrolne točke na znanih (Grmada, Šmarna gora, Mengeška koča na Gobavici) in manj znanih lokacijah - v osamljenem štedilniku na drugem najvišjem vrhu Rašice, na otočku bajerja pri vodiških Kosezah, pri skrivnostnem grobu, v gozdičku sredi polja, med razvalinami smledniškega Starega gradu, v jami ipd.
Svojo spretnost so udeleženci preizkušali na brveh čez močvirje in čez potočke, v podhodu avtoceste in z metanjem na koš v Repnjah.

Šele po petih urah dejavnosti so se prvi tekmovalci pojavili na Šmarni gori. Naši udeleženci so se bistveno razlikovali od čistih in odišavljenih sobotnih obiskovalcev Šmarne gore, saj so bili vsi po vrsti blatni, mokri, izmučeni, a zadovoljni. Le še dobra ura jih je ločila do cilja, ki je bil pri kmečkem turizmu na Zg. Dobenem.



Treking liga ostaja to, kar smo si zastavili: Hoja vnemirljiva, ki te dobro zmiga. Primerna je za vsakega dobro uhojenega hodca, ki se ne boji samostojnega napredovanja po terenu. Orientacijsko tekmovanje ni posebej težko, je pa na trenutke dovolj vznemirljivo, da pritegne tudi manj vešče, saj je možno tekmovati tudi v dvojicah, pa tudi sicer veliko udeležencev hodi in se zabava v večjih in manjših skupinah.

Vabljeni tudi vi, vse informacije pa na www.treking.si.

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti