Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Aleševa šola za nepalske gorske vodnike

  03.11.2008

 

ponedeljek, 24. november 2008, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 1156

Gornjesavski muzej Jesenice pripravlja muzejsko razstavo »Aleševa šola za nepalske gorske vodnike«, ki jo bomo odprli v četrtek, 4. decembra 2008, ob 17. uri v galerijskem prostoru Liznjekove domačije na Borovški cesti 63 v Kranjski Gori.

Gornjesavski muzej Jesenice je doslej pripravil dve razstavi s planinsko vsebino, in sicer Aljažev stolp in Iz planinske fototeke, ki bosta popestrili vsebino novega Slovenskega planinskega muzeja.

Razstavi v popotnico

Aleš Kunaver (1935-1984), vrhunski alpinist, snemalec prvih slovenskih himalajskih filmov, predavatelj, publicist, konstruktor alpinistične opreme je leta 1979 uresničil svojo idejo o postavitvi šole za nepalske gorske vodnike v Manangu.
Vsako leto je namreč veliko Šerp, ki so spremljali himalajske odprave kot nosači, zaradi pomanjkanja plezalskega znanja za vedno ostajalo v gorah. Danes v »Aleševi šoli« domačini-tečajniki na enomesečnih osnovnih alpinističnih tečajih, ki jih vodijo slovenski inštruktorji, pridobivajo ustrezno teoretično in praktično znanje.

Šola naši državi prinaša velik ugled v svetovnih alpinističnih krogih, obenem pa predstavlja enkraten primer humanosti in nesebičnosti ter prvo ponujeno roko prijateljstva, ki še danes druži Slovence in Nepalce. Za življenje domačinov ima velik pomen, saj po končanem šolanju vodniki bolje in varneje sodelujejo na tujih odpravah in organizirajo celo svoje odprave. Niso več le neuki nosači, ki hodijo na repu kolone. Kot zanesljivi vodniki in poznavalci dežele se lahko postavijo na čelo skupinam tujih obiskovalcev in jih suvereno vodijo po svoji domovini in na njene vrhove.
Vabljeni!

Eli Gradnik,
Gornjesavski muzej Jesenice

Oznake: MUZ

Komentiraj (2):

Boris Strmšek, ponedeljek, 24. november 2008, ob 10:31

Zanimivo. Vendar pa žal vsaj glede "prinašanja velikega ugleda v svetovnih alpinističnih krogih" ne bi kaj dosti vedeli in govorili. V svetovnih alpinstičnih krogih le redki vedo za tole šolo v Himalaji pod Anapurnami, saj jo PZS ne zna prav izkoristiti v lastno promocijo. Saj, kot vemo, imajo tam veliko dela z zadevami, ki predvsem klestijo ugled PZS. Pravzaprav pa je vselej težava z zagotavljanjem sredstev, čeprav gre res za humanitarno dejavnost, s katero se omogočajo ljudem v revnem Nepalu boljše možnosti za zaslužek, predvsem pa varnejšo hojo in plezanje na vrhove Himalaje. To je pomembno in zato vsa hvala Alešu Kunaverju in vsem tistim, ki so s svojim delom ali kako drugače pomagali, da šola deluje še naprej.

Tone Škarja, torek, 25. november 2008, ob 15:56

Od leta 1984 skrbijo za šolo "tudi vsi drugi". Ker jim gre po Strmšku tudi zahvala, bi bilo prav, da vsaj kake tri tudi našteje. Navsezadnje gre za 24 let (poleg prvih 5). Torej - prosim: ...
Tone

eXTReMe Tracker