Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Goli vrh

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Pleša in Jeričovec Ob gozdnem vrhu Pleša
sobota, 22. november 2008, ob 22:23, Janez Pikon, ogledov: 1073

Pogled z Golega vrha proti KaravankamJanez Pikon: Značilna krnica južno pod gozdnim vrhom za Jeličnikom drugega nad vasjo Zgornje Gorjuše, določa lokacijo in opaznost vrha, ki skupaj s Plešo in Jeričovcem, tvorijo poraščen gorski greben ob Črnem potoku, pred barjem Šijec na Pokljuki.

Južno ob pokljuškem barju Šijec po že pomrznjeni gozdni vlaki severno pod Golim vrhom nadaljujem navkreber do sedla pod Jeličnikom (Jeličnek 1369 m) in Golim vrhom (Gov vrh 1366 m). Gosta poraščenost pobočja z leve me spremlja vso pot, zato iščem najbolj primerno mesto za vstop na greben omenjenega vrha.

Goli vrh (1366 m), Razgledna krnica Golega vrha, meter visoka trava

Na sedlu izsledim stezico, ki po grebenu vodi višje, toda tudi ta kmalu izgine in vzpenjanje, sedaj že po redko poraščenemu grebenu zaključim na zgornji točki Golega vrha. Nižje in desno proti Gorjušam iščem znano krnico. Zlahka jo opazim in se po pobočju spustim do zgornje razgledne točke, lepo vidnega predela iz vasi, verjetno je Goli vrh dobil ime po tem neporaščenem južnem pobočju.

Zaradi lažje orientacije grebensko nadaljujem vzhodno proti nižjem travnatem vrhu pred Plešo. Razgleden travniški rob je nadaljevanje dolgega grebena s pogledom proti Kokošinjci (1393 m), ki se dviga med Grajsko in Belsko planino. Po strmem pobočju se spuščam v smeri Črnega potoka in preko ceste na Konjsko raven do Belske planine, nato zahodno pod Kokošinjco mimo Grajske planine po markirani stezi zopet do ceste na Mrzli studenec.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker