Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Korita so spet takšna, kot so bila

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Korita za vodo v vasi Koreno so vir čiste pitne vode, imajo etnološko in uporabno vrednost, predvsem ob pomanjkanju vode. Heliosov sklad sodeluje že s 50 občinami.

Obnovljena korita v vasi Koreno so spomin na stare čase in mladost.

(Matjaž Ledinek)
Obnovljena korita v vasi Koreno so spomin na stare čase in mladost

 V vasi Koreno v občini Lukovica so v petek, 14., z uradno otvoritvijo opozorili na pomembno prenovo vaških korit. Zbrali so se številni vaščani in gostje ter ob spremljanju programa kulturne skupine in otrok doživeli prijetno srečanje kot spomin na stare čase, ko so bila vodna korita središče vaškega druženja. Korita v spodnjem delu vasi so že desetletja vir pitne vode. Korenčani (prebivalci Korena) so leta 1969 dobili vodovod in od takrat so korita služila le za rezervo v sušnih obdobjih, ker voda v njih ni nikoli presahnila. Že nekaj let pa so domačini snovali načrte za njihovo obnovo, vendar jih je pospešila Lidija Žuran, lastnica zemljišča in korit. Tako so se lahko letos prijavili na razpis Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda in pridobiti so del potrebnih finančnih sredstev in zagon za obnovo.

Zaradi starosti in oblike ima izvir z betonskimi koriti izjemno etnološko vrednost, saj se je v svoji prvotni obliki ohranil do danes. Od napeljave vodovoda v vas so korita in njihova okolica začeli propadati. Za domačine pa se njihova vrednost veča, posebno ob napovedanih spremembah in pričakovanem sušnem obdobju. Neprecenljiva vrednost je prav v tem, da imajo tudi v najbolj sušnih obdobjih dovolj vode, ki jo lahko tudi stalno uporabljajo. Korita so pričeli obnavljati v začetku oktobra letos, ko so delavci občine Lukovica odstranili stara korita. Obnovitvena dela in izdelavo novega enakega korita je opravilo zidarstvo Staneta Kavaša, kamniti oporni zid pa podjetje Žurbi team, d.o.o. Obnova korit je stala 2200 evrov, od tega je Helios prispeval 1000 evrov, po 600 evrov pa občina Lukovica in Lidija Žuran.

Da so korita spet takšna, kot so bila, pa so najbolj navdušeni starejši vaščani, saj so korita spomin na njihova mlada leta, na dobre stare čase. Učenci podružnične šole Krašnja so ob otvoritvi predstavili tudi projektno nalogo Vodne učne poti, ki so jo poimenovali O vodi - vodna učna pot in vključuje oživitev korit.

Petdeseta občina v Sloveniji
Občina Lukovica je v enajstem letu delovanja Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda 50. občina v Sloveniji, ki se ponašajo z obnovljenih vodnim virom. Ministrstvo za okolje in prostor že od ustanovitve sklada v letu 1998 s svojimi strokovnimi službami podpira to pomembno slovensko kulturno in naravno dediščino ter sodeluje pri njeni obnovi. Helios je od ustanovitve sklada v obnovo 56 vodnih virov v Sloveniji vložil mnogo denarja, voda je njegov poslovni in razvojni izziv prihodnosti, saj so premazi na vodni osnovi cilji širše evropske okoljske politike, zato tudi namenja del sredstev od prodaje svojih izdelkov v dobrodelni Heliosov sklad.

Urška Šprogar

Vecer.si 20.11.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti