Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Spominski planinski pohod na Krn

Vecer.si 20.11.2008

 

četrtek, 20. november 2008, ob 08:22, Bruno Fras, ogledov: 1806

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Skoraj tisoč planincev, članov številnih planinskih društev, se je udeležilo slovesnosti pri Krnskem jezeru.

 
Skoraj tisoč planincev, članov številnih planinskih društev, se je udeležilo slovesnosti pri Krnskem jezeru.

(Danilo Sbrizaj)
Skoraj tisoč planincev, članov številnih planinskih društev, se je udeležilo slovesnosti pri Krnskem jezeru.

Nekaj sto planincev je v soboto odšlo v Krnsko pogorje, kjer so pri Združenju vojaških gornikov Slovenije v spomin na padle vojake prve svetovne vojne v gorah organizirali prireditev Krn - pohod spomina 1918-2008. Začetek je bil pri Krnskem jezeru ob 13. uri, slavnostni govornik pa namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske, generalmajor mag. Alojz Šteiner. Po prireditvi je bil ob 14. uri še obred vojaškega duhovnika pri madžarskem križu na planini Duplje. Planinski pohod je bil organiziran iz Bohinja oziroma Ukanca in Lepene.

Ker so bile odprte vse najbližje planinske koče, so mnogi ostali v osrčju Krnskega pogorja in tudi v nedeljo odšli na okoliške vrhove, kot sta Bogatin, Rodica, v Dolino sedmerih jezer in na Vogel. Dom pri Krnskih jezerih je bil premajhen za vse, ki so želeli tam prespati, zato so se mnogi planinci napotili do Planine pri Kraju, Doma na Komni, zavetišča na planini Kuhinja, Grmovščkovega zavetišča in do Koče Klementa Juga v Lepeni.

Urška Šprogar
 

Komentiraj (2):

Igor Zlodej, četrtek, 20. november 2008, ob 17:20

Skoraj nič v članku ne drži, seveda pa je bistveno, da je na sliki ta glavni planinec.

Zoran Gregorčič, četrtek, 20. november 2008, ob 17:49

Tisoč udeležencev. Podobno kot "več kot milijon mrtvih" na soški fronti. Čisto nakladanje. Glavno da sta si general in adjutant nekoliko pretegnila noge...

eXTReMe Tracker