Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Črni vrh

Pogled s Črnega vrha nad Soriško planinoJanez Pikon: Venec vrhov nad Soriško planino sestavlja tudi manj znani in poraščeni Črni vrh, ki se dviga severno nad parkirnim prostorom nasproti bolj znanih, obiskanih in tudi razglednih vrhov nad planino.

Črni vrh

Črni vrh nad Soriško planino (1486 m) je prvi in najbolj vzhodni vrh v dolgi vrsti Spodnje Bohinjskih gora, ki so lepo vidni z naše doline. Izrazita gozdna ostrica skupaj z zahodno izpostavljenim Jelovim vrhom (1473 m), ter delno skritim vrhom pred planino - Čevžl (1540 m), vsi skupaj tvorijo Bohinjsko sedlo (1277 m) pred Soriško planino (1307 m). Začnem pod Brezovcem (1355 m) in pred Štonahom (1422 m) nadaljujem nad območjem Brda severno proti Črnemu vrhu. Gozdna vlaka, kar dve vodita v smeri gozdnega vrha, odločim se slediti drugi, ki me kmalu pripelje po preglednemu ne preveč strmemu gozdnemu pobočju do večje vrtače s strmim ostenjem na vzhodni in zahodni strani.

Bohinjsko jezero s pobočja Črnega vrha, Črni vrh s Soriške planine

Nadaljevanje me pripelje pod vrh, tukaj poraščenost počasi izginja, razgled po dolini je vedno boljši. Greben Črnega vrha je neporaščen in razvlečen v smeri severozahoda, vidljivost zelo dobra, vendar samo proti Bohinju in Julijskim Alpam, v smeri Soriške planine, kamor nadaljujem, visoko drevje ovira pregled.

Bohinjsko jezero, Galetovec, Julijske Alpe

Razmeroma strmo pobočje prečim in spuščanje zaključim na planini, kjer se vrnem na izhodišče pod Brezovec. Venec vrhov nad Soriško planino sestavlja tudi manj znani in poraščeni Črni vrh, ki se dviga severno nad parkirnim prostorom nasproti bolj znanih, obiskanih in tudi razglednih vrhov nad planino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Črni vrh

Galetovec Čevžl

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti