Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Črni vrh

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Črni vrh nad Soriško planino

Galetovec na Pokljuki Čevžl nad Soriško planino
četrtek, 20. november 2008, ob 06:00, Janez Pikon, ogledov: 1304

Pogled s Črnega vrha nad Soriško planinoJanez Pikon: Venec vrhov nad Soriško planino sestavlja tudi manj znani in poraščeni Črni vrh, ki se dviga severno nad parkirnim prostorom nasproti bolj znanih, obiskanih in tudi razglednih vrhov nad planino.

Črni vrh nad Soriško planino (1486 m) je prvi in najbolj vzhodni vrh v dolgi vrsti južno bohinjskih gora, ki so lepo vidni z naše doline. Izrazita gozdna ostrica skupaj z desno izpostavljenim Jelovim vrhom (1473 m), ter delno skritim vrhom pred planino - Čevžl (1540 m), vsi skupaj tvorijo Bohinjsko sedlo (1277 m) pred Soriško planino (1307 m).

Bohinjsko jezero s pobočja Črnega vrha, Črni vrh s Soriške planine

Začnem pod Brezovcem (1355 m) in pred Štonahom (1422 m) nadaljujem nad območjem Brda severno proti Črnemu vrhu. Gozdna vlaka, kar dve vodita v smeri gozdnega vrha, odločim se slediti drugi, ki me kmalu pripelje po preglednemu ne preveč strmemu gozdnemu pobočju do večje vrtače s strmim ostenjem na vzhodni in zahodni strani.

Bohinjsko jezero, Galetovec, Julijske Alpe

Nadaljevanje me pripelje pod vrh, tukaj poraščenost počasi izginja, razgled po dolini je vedno boljši. Greben Črnega vrha je neporaščen in razvlečen v smeri severozahoda, vidljivost zelo dobra, vendar samo proti Bohinju in Julijskim Alpam, v smeri Soriške planine, kamor nadaljujem, visoko drevje ovira pregled. Razmeroma strmo pobočje prečim in spuščanje zaključim na planini, kjer se vrnem na izhodišče pod Brezovec.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker