Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Argentinski turizem z dodatnim kisikom

Delo, Trip - A: El Tren a las Nubes vas pripelje skoraj do nebes

»Vlak do oblakov« velja za tretjo najvišjo železniško progo na svetu, za tisto v perujskih Andih in najvišjo v Tibetu – Proti višinski bolezni koka ali kisik

Argentina poskuša privabiti turiste tudi z novimi zanimivostmi, ki dobesedno jemljejo dih. Vlak do oblakov (v španščini El Tren a las Nubes) jih popelje visoko v Ande na severu države. Tako visoko, da so del opreme v vsakem vagonu tudi jeklenke s kisikom za omotične potnike.

Vlak odpelje na 400 kilometrov dolgo krožno pot iz mesta Salta in se vzpne na južnoameriško gorsko verigo, na višino, ki je navadno rezervirana za helikopterje. »To je čisto posebno in tudi visoko doživetje – na 4000 metrov. Zelo toplo je, približno 20 stopinj Celzija. Prav nič me ne zebe. Čudovito je,« zagotavlja nemška turistka, ena od 200 potnikov, ki strmijo skozi okno vlaka, ki sopiha čez suho ravnino in se vzpenja po golih pobočjih na svoji 16-urni vožnji.

Turisti so plačali sto dolarjev za vozovnico. Izlet je organiziran trikrat na teden. Kljub dolžini vožnje so potniki kot okameneli zamaknjeni v lepote pokrajine, zlasti od vrhunca izleta – dolgega, usločenega viadukta, ki povezuje dva vrhova. »Čudovito je, ko ljudi vidimo jokati. Jokajo, ko zagledajo viadukt; jokajo, ko opazujejo ljudi, ki živijo na tem območju; jokajo – ko gledajo pokrajino. Meni se zdi čudovito,« opisuje občutke potnikov vodnica na nenavadnem vlaku.

Železniška proga je bila zgrajena v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja kot povezava z rudniki v regiji. Načrtoval jo je ameriški arhitekt Richard Maury, ki ga imajo domačini tako rekoč za junaka in je po njem poimenovana ena od postaj. Železniške tire je v redkem zraku polagalo več kot tisoč delavcev, mnogo jih je umrlo. Progo so zaprli sredi leta 2005, nato pa so jo spet odprli za turistično uporabo. Kmalu je postala zanimivost za tujce in Argentince.

Enega od izletov se je oktobra udeležila članica britanske kraljeve hiše lady Gabriella Windsor, 27-letna hči princa Michaela Kentskega. Čeprav je po poklicu svobodna novinarka, se je izogibala ljudem s fotoaparati in večino potovanja preživela v jedilnem vagonu s prijatelji. Vlak v oblakih velja za tretjo najvišjo železniško progo na svetu, za tisto v perujskih Andih in najvišjo v Tibetu.

Na njem so redno tudi zdravnik in tri medicinske sestre, da lahko pomagajo tistim, ki jih doleti višinska bolezen. Od 200 potnikov na vsakem potovanju jih od 30 do 40 potrebuje zdravniško pomoč. Večinoma jim zadostuje kisik. Simptomi višinske bolezni so glavobol, bolečine v želodcu in slabost.

Mnogi pa se že vnaprej pripravijo na višinske tegobe. Nekateri, denimo, raje vzamejo tradicionalno zdravilo, ki ga uporabljajo domačini – čaj iz koke, rastline, ki jo sicer predelujejo tudi v kokain. »Malo mi je bilo slabo, a zdaj je vse v redu. Zato pa imam koko,« pojasni argentinska turistka in pokaže svoje zelene dlesni. Francoska turistka razkrije, da že od jutra pije kokin čaj. »Res pomaga,« zatrdi. Ni bilo znakov, da ji ne bi verjeli.

AFP

www.delo.si     19.11.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Delo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti