Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Idrija alpsko mesto leta 2011

Dnevnik: Idrija - Med slovenskimi mesti se bo po Mariboru z naslovom alpsko mesto leta ponašala še Idrija. Mednarodna žirija ji je ta naslov podelila za leto 2011.

Naslov ne pomeni, da gre za eno najlepših mest v Alpah, temveč, da se je mesto podalo po poti trajnostnega razvoja, zato bo treba častni naziv tudi upravičiti. Z drugimi besedami: Idrija bo morala v praksi dokazati, da se ekologija in ekonomija medsebojno ne izključujeta. Nagrada poziva predvsem k okoljski odgovornosti, mesto pa se ob kandidaturi tudi zaveže, da bo uresničevalo alpsko konvencijo, krepilo zavest o Alpah, k prireditvam v okviru nominacije aktivno pritegnilo čim več občanov in poglobilo stike tako z okoliškimi regijami kakor tudi z območji zunaj alpskega prostora. Idrijska mestna oblast si od naslova obeta predvsem pozitivne premike na področju varovanja kulturne in naravne dediščine ter urejenosti okolja.

Idrija pa ima skupaj z Almadenom iz Španije ter San Luis Potosijem iz Mehike v ognju še eno železo - skupno kandidaturo zgodbe o živem srebru za vpis na Unescovo listo svetovne dediščine. Odgovor posebne komisije, ki je Idrijo enkrat že obiskala, naj bi bil znan do sredine prihodnjega leta. Sodelovanje pa so omenjena mesta nadgradila tudi s pobratenjem, saj ugotavljajo, da imajo poleg nominacije še mnogo skupnih interesov in možnosti sodelovanja, predvsem na področju gospodarstva, turizma, razvoja podeželja, športa, kulture in izobraževanja.

18.11.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti