Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Varno življenje pod plazom Stovže

Dnevnik - Jani Alič: Log pod Mangartom - Na vplivnem območju plazu Stovže so v osmih letih opravili vrsto nujnih del za zagotovitev varnosti prebivalcev in njihovega imetja. Dokončno naj bi bila obnova zaključena čez dve. Do takrat so z zakonom zagotovljena tudi finančna sredstva.

Na območju vasi so doslej zgradili 15 nadomestnih hiš in kupili nadomestno stanovanje v Bovcu. Za to je država namenila nekaj več kot 1,2 milijona evrov nepovratnih sredstev, 933.000 evrov pa je bilo donacij, posojil in lastnih sredstev lastnikov. Za obnovo komunalne infrastrukture so porabili približno 3,2 milijona evrov nepovratnih sredstev. Po besedah ministra v odhodu Janeza Podobnika, ki je včeraj obiskal Log pod Mangartom, so za odpravo posledic ene najhujših naravnih nesreč pri nas v zadnjih nekaj sto letih in za izgradnjo nadomestnih hiš ter komunalne infrastrukture doslej porabili skoraj 15,9 milijona evrov. Vsaj 13,3 milijona evrov pa naj bi stala dokončna ureditev plazišča Stovže, strug Mangartskega potoka, Predelice in Koritnice, obrežnih zidov in nasipov v spodnjem in zgornjem Logu, postavitev brvi čez Koritnico v Repešču in pri Matijevcu, ureditev Mangartske planine, ceste na Mangartsko sedlo, vzpostavitev opozorilnega sistema, krajinsko ureditev prizadetega območja in izgradnjo viadukta pri Mlinču, ki je v polnem teku.

Kot smo poročali včeraj, so Ložani zadovoljni z dosedanjim potekom del in se v Logu počutijo spet varne. K temu pripomore tudi zgrajen sistem javnega alarmiranja na plazišču, ki so ga postavili leta 2001 in pet let pozneje obnovili. "Dela so se prevesila v zaključno etapo. Po začetnih težavah in tudi nezadovoljstvu krajanov se vse lepo izteka," pravi Žarko Mlekuž in dodaja, da je država izpolnila skoraj vse obljube, ki jih je dala glede obnove, in da kraj dobiva podobo urejene gorske vasice. V Logu pod Mangartom stalno živi okoli 160 ljudi.

Jani Alič

18.11.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti