Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novomeški jamarji odkrili najgloblje brezno na Dolenjskem

Dnevnik - Dragana Stanković: Novo mesto - Letos poleti so člani Jamarskega kluba (JK) Novo mesto odkrili 244 metrov globoko brezno Čaganka na območju Poljanske gore v belokranjskem delu Kočevskega roga.

Po besedah Marka Pršine, dolgoletnega jamarja iz novomeškega JK, gre za dolenjski globinski rekord, ki je prvič v več kot štiridesetletni zgodovini kluba v njegovih rokah. Ker Dolenjska ne premore brezen, ki bi bila posebnost v slovenskem merilu, je najdba za novomeške jamarje toliko pomembnejša. Doslej znano najgloblje dolenjsko brezno so leta 1971 na območju Loškega Potoka odkrili člani Inštituta za raziskovanje Krasa ZRC Sazu.

"Na Dolenjskem je raziskanih več kot 2000 jam, od tega jih je naš klub raziskal 450. Le dvaindvajset dolenjskih jam je globljih od sto metrov. Čaganka je zdaj do globine 130 metrov razopremljena, ob jesenskem in zimskem deževju namreč ni varno hoditi v jamo. Ob primernem vremenu bomo z raziskovanjem nadaljevali februarja, sicer pa spomladi," je povedal Pršina.

Na 160 globinskih metrih Čaganke so odkrili tudi vzporedni rov. V njem so prišli do globine 220 metrov, ker pa se za njo sliši pretakanje vode, domnevajo, da se da v njem iti še globlje. V Čaganki so doslej izmerili dobrih tisoč metrov rovov.

Zadnji dve leti so novomeški jamarji raziskovali 38 jam na območju Židovca in Poljanske gore, nato pa sta se odkritelja Borivoj Ladišić in Srečko Vidic lotila sosednjega hriba Čaganka in že prvi dan naletela na brezno, presenetljivo tako po lepoti kot globini, še bolj pa so jamarje fascinirala jezera, ki se bohotijo na vsakih trideset globinskih metrov. Kot dodaja Pršina, najdba tako mogočnega brezna, kot je Čaganka, sicer ni naključje, saj je plod načrtnega in vztrajnega raziskovanja. Jamo so odkrivali na devetih odpravah oziroma akcijah od julija do konca oktobra.

V Sloveniji je registriranih več kot 9000 jam, od tega 2100 v jugovzhodni Sloveniji oziroma na dolenjskem krasu. Novomeški jamarski klub je eden od sedmih delujočih na Dolenjskem. Njegovi začetki segajo v leto 1962, konec šestdesetih let pa je delovanje kluba zamrlo. Ponovno je zaživel leta 1978 in sčasoma postal vodilni v regiji. V svoji zgodovini je na novo registriral skoraj petsto jam in brezen oziroma pet odstotkov vseh v Sloveniji.

Dragana Stanković

18.11.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti