Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nikoli več preklete vojne!

Dnevnik - Jani Alič: V veliki moriji je v dvanajstih soških bitkah na obeh straneh umrlo več kot milijon vojakov in civilistov.

Lepena - Zemlja v Posočju je prepojena s krvjo vojakov, ki so se borili v prvi svetovni vojni. V veliki moriji na naših tleh je v dvanajstih soških bitkah v dobrih dveh letih na obeh bojujočih se straneh umrlo več kot milijon vojakov in civilistov, nekaj sto tisoč pa je bilo pogrešanih, ranjenih in pohabljenih. Za boji je ostalo nepopisno opustošenje, ekološka in gospodarska katastrofa.

Danes so od prve svetovne vojne ostali spomeniki, pokopališča, znamenja. Vsi govorijo o veliki vojni, o bolečini, smrti in upanju, da se kaj podobnega ne bi zgodilo nikoli več. Nikoli več vojne in da morajo dogodki izpred 90 let ostati mrtvim v spomin, živim pa v opomin, je v svojem nagovoru na spominski slovesnosti ob 90. obletnici konca prve svetovne vojne pri Krnskem jezeru poudaril tudi generalmajor Alojz Šteiner.

"V Posočju so krvaveli vojaki različnih narodov in narodnosti, čeprav niso hoteli vojne. Danes vojaki evropskih narodov skupaj sodelujemo na mirovnih misijah po vsem svetu. Nikoli ne smemo pozabiti junaštev tistih, ki so se borili po naših gorah in dolinah. Prav tako ne civilnih žrtev vojne," je med drugim dejal generalmajor Šteiner in poudaril, da vojna s seboj nosi razčlovečenje vojakov in da mora imeti vojna na soški fronti posebno mesto v naši zgodovini, saj so se na obeh sovražnih straneh borili tudi slovenski vojaki.

V imenu tujih diplomatov je več kot 1500 udeležencev 11. spominskega pohoda v počastitev padlih in umrlih vojakov ter konca prve svetovne vojne nagovorila romunska veleposlanica v Sloveniji Dana Manuela Constantinescu. Med drugim je dejala, da jo skrbi, ker mladi dajejo premalo pozornosti zgodovini svojih narodov in se preveč predajajo menedžerskemu poslu ter pehanju za denarjem.

Slovesnost ob Krnskem jezeru (1400 metrov visoko), ki se je kopalo v soncu, na vrhu Krna pa je bila meter debela snežna odeja, so popestrili z nastopom pihalnega orkestra Slovenske vojske, pesmijo moškega zbora Triglav in kvintetom trobil Policijskega pihalnega orkestra. Prisotni so bili tudi vojaki v uniformah iz prve svetovne vojne, častna četa Slovenske vojske in oddelek gorske policije. Na tradicionalni komemoraciji za padlimi vojaki pri "madžarskem križu" pri Domu pri Krnskih jezerih je zbranim spregovoril madžarski veleposlanik v Sloveniji Jozsef Czukor, ki je spomnil na padle madžarske vojake, ob obali Krnskega jezera pa so se v večernih urah zbrali pohodniki z baklami v rokah. Še enkrat so počastili spomin na padle in umrle v prvi svetovni vojni, ki se je končala s kapitulacijo Nemčije, 11. novembra 1918, in v kateri je sodelovalo 36 od takratnih 54 držav na svetu, ki so mobilizirale okoli 70 milijonov vojakov, od katerih jih je bilo ubitih več kot 10 milijonov.


Priznanje Planinske zveze

Predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Franc Ekar je na spominski slovesnosti pri Krnskem jezeru predsedniku organizacijskega odbora "Krn - pohod spomina 1918-2000" Sebastjanu Janku Stušku podelil srebrni častni znak PZS, obenem pa se zahvalil pripadnikom Slovenske vojske, ki je tudi letos planincem pomagala s konkretnimi dejanji. Med drugim je v gore s helikopterji zvozila več kot 150 ton najrazličnejšega materiala za gradnjo, obnovo in oskrbo koč.


Jani Alič

17.11.2008



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti