Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Namesto Majinega trojčka senzacija Klemna Bečana

Delo, Šport - Janez Porenta: Športno plezanje: slovenska zmaga v Kranju

Kranj – Nabito polna in huronsko glasna dvorana v Zlatem polju, ki je že trinajstič gostila svetovno elito športnega plezanja v težavnostni preizkušnji, je pričakovala skupinski triumf »vražjih Slovenk«, dobila pa zmagovit odgovor iz moškega tabora. Tržičan Klemen Bečan je namreč kot prvi Slovenec v zgodovini na tekmi najvišjega ranga stopil na prvo stopničko zmagovalnega odra, s tem pa kronal odlično sezono, v kateri se je veselil tudi brona v kombinaciji z evropskega prvenstva v Parizu. Gorenjsko zmagoslavje je dopolnila Ločanka Maja Vidmar, ki ji je tretjo zaporedno zmago v Kranju ukradla avstrijska »čudežna deklica« in včerajšnja slavljenka Johanna Ernst, ki je dopolnila šele 16 let.

Številni gledalci so moško tekmo vzeli bolj kot ogrevanje pred preizkušnjo deklet, ki so v zadnjih sezonah izdatno razvajala z rezultati. Toda 26-letni Bečan je potrdil, da se pri nas najdejo tudi vrhunski moški plezalci. S petim polfinalnim izidom je v finalu nastopil kot četrti, s sproščenim nastopom je priplezal do 29. oprimka in prevzel vodstvo. Tekmeci za njim, tudi oba kandidata za skupno zmago v težavnosti v tej sezoni Jorg Verhoeven in Tomaš Mrazek (kranjski zmagovalec v letih 2001 in 2004), so popadali kot domine in evforija povsem šokiranega slovenskega asa se je lahko začela. »Res nisem pričakoval, da bom prvič ugnal konkurenco prav v Kranju. Težko je bilo že spodaj, a sem se pravočasno zbral in spočil. Odtlej je bil vsak gib težak, časa za počitek ni bilo več, tudi rezerv ne, zaradi glasnega občinstva in glasbe pa se ni slišalo, da sem zgoraj večkrat močno zatulil. Ko sem svoj nastop opravil, se s tekmeci nisem več obremenjeval. Glavno je bilo, da sem sam dobro opravil. Zame je bilo spodbudno že, da sem se uspešno vzpenjal prek kvalifikacij in polfinala, dobro sem se počutil, nič me ni motilo, plezal sem sproščeno. Sezona je bila odlična, prejšnja leta se mi ni vse izšlo po načrtih, tokrat pa se je vse poklopilo. Domača dvorana zame seveda ni pomenila dodatnega pritiska, publika pa me je spodbudila in ponesla, na tekmi se še nikoli nisem tako dobro počutil,« je strnil vtise Klemen Bečan, ki je tako v skupnem seštevku težavnosti kot kombinacije v pravkar končani sezoni pristal na odličnem petem mestu.

Pred njim se ni še nobenemu Slovencu posrečilo zmagati v svetovnem pokalu, medtem ko sta na zmagovalni oder pred včerajšnjo tekmo po enkrat stopila le on in Aljoša Grom že pred 11 leti v Imstu. Pred njim tudi še nihče od naših moških predstavnikov ni končal sezone v udarni deseterici, obenem je kot tretji domači tekmovalec (po Martini Čufar in dvakrat Maji Vidmar) zmagal na kranjski tekmi, zatorej se je Bečan v zlatimi črkami vpisal v zgodovino slovenskega športnega plezanja. V Kranju pa se je za njegovim hrbtom bil neizprosen boj tudi za skupno lovoriko v težavnosti. Nizozemec Verhoeven je bil tokrat boljši od Čeha Mrazka, ki ga je polomil in končal šele kot četrti, s tem pa tudi izgubil »mali kristalni globus«. Velikega je v svojo vitrino pospravil Avstrijec David Lama.

Množica privržencev športnega plezanja pa je ogromno pričakovala tudi od trojice Slovenk, ki so se pridružile finalistkam, a je Ptujčanka Mina Markovič z dotikom 25. oprimka pristala povsem na repu, torej na 8. mestu, medtem ko je Natalija Gros nazadnje potipala 30. oprimek, kar je bilo dovolj za peti rezultat. Zato pa je znova zasijala Maja Vidmar, ki sicer ni ponovila kranjske zmage iz prejšnjih dveh sezon, ni bila pa daleč. Toda tokrat je morala priznati premoč Avstrijki Ernstovi, ki v prejšnji sezoni zaradi starostne omejitve sploh še ni mogla nastopati med svetovno elito, letos pa se je že veselila naslova skupne zmagovalke v težavnosti. Bila je tudi edina, ki je v dveh dneh in v vseh treh nastopih videla vrh, torej je njen uspeh čist kot solza. Vidmarjeva se je s tokratnim drugim rezultatom v končni razvrstitvi sezone pomaknila na drugo mesto, stopničko nižje pa je potisnila kolegico iz reprezentance Mino Markovič. »Morda je kdo od gledalcev dvomil, toda sama sem bila prepričana, da se bo v finalu pri 'akrobaciji' na pregibu izšlo. Zadovoljna sem, saj sem uživala v plezanju, vzdušje me je poneslo skoraj do vrha, ki pa mi očitno – v nasprotju s kvalifikacijami – tokrat ni bil usojen,« je pojasnila 22-letna Ločanka. Ob prvem stiku s svetovno elito so se med dobitnike točk vpisali tudi novinci Leja Kos, Patricija Levstek in Izidor Zupan.

Janez Porenta

www.delo.si     17.11.2008


 

SP Kranj 2008Maja se je dotaknila vrha


Klemen Bečan - prva zmaga v SP

Foto Urban Golob > več fotografij v galeriji

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

1 komentarjev na članku "Namesto Majinega trojčka senzacija Klemna Bečana"

Bojan Leskošek,

Sicer pohvalno, da je nacionalka prenašala Kranj, po drugi strani pa je lepo pokazala, kaj si misli o športnem plezanju: pred prvo moško zmago Slovenije nasploh je uvrstila 9. mesto smučarja v sv. pokalu in poraz v evropski klubski rokometni ligi...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti