Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Činkelman, Cesar in Kurica

Najin sopotnikGorniška potepanja: Naslednjih nekaj ur smo se radovedno spogledovali. Seveda vedno z varne razdalje. Ko sva midva počivala na Cesarju, se je sprehajal po Konjski planini, ob gaženju na Činkelman se je elegantno vzpenjal na koto 2092 m in ko sva na vrh odšla še midva, je malo pred nama sestopil na Konjsko sedlo.

 

O jezeru, gamsu in smeteh

V začetku novembra je v Krmi nastalo jezero. Sicer ni največje, ne najlepše in tudi odteklo bo (če že ni), a vendar se je tura začela malo drugače. Do Garaž sva morala poiskati »obvoz«. Našla sva ga v gozdu na levi strani »velike luže«in srečno prispela do označene poti. Škoda, da nisva imela s seboj kanuja, ker bi si lahko namesto pešačenja omislila slalom na mirnih vodah. Vratca (beri drevesa) so bila že postavljena pa tudi oznake, kje bo potekala »proga«, je nekdo narisal. Markacije so še gledale iz vode …

'Jezero' v Krmi

Tudi v nadaljevanju sva imela kar precej opraviti z vodo. Skozi Krmo seveda nisva šla prvič, a toliko vode, kot je je bilo tokrat, še nisva imela priložnosti opazovati. Do začetka vzpona je bilo treba kar nekajkrat preskočiti potok, ki pa Mladost je norost, čez potok skače, kjer je most. Tokrat mostu ni bilo, saj tukaj ponavadi tudi potoka ni ...Vernarseveda »deluje« samo ob močnem deževju in nekaj dni po njem. Nad Vrtačo sva stopila na prvi sneg, ki je z višino pridobival veljavo. Pri novem stanu je bilo že vse skupaj podobno gaženju, a hudega nama ni bilo. Vzpenjanje ob pogledih na okoliške vrhove, ki so s prvo večjo pošiljko snega oznanjali prihajajočo zimo, nama ni povzročalo težav. Pred sabo sva zagledala Činkelman, ponosni stolp Cesarja in prepadni pomol Kurice. Cilj je bil v trenutku določen. Na teh vrhovih v snegu še nisva bila.

Na Kurici

Strma grapa naju je pripeljala do izravnave pod Konjskim sedlom. Že pred njim sva zapustila označeno pot, poiskala prehod med rušjem in se po zmerno strmem pobočju povzpela na Kurico (2028 m), ki v Krmo pada s strmo steno, na drugi strani pa je »samo« travnat (snežen) pomol, prekinjen z zaplatami rušja.

Prečila sva do sedla pod Cesarjem (2098 m). Vzpon nanj je bil malo težji, pogled v Krmo pa še bolj vrtoglav kot s Kurice. Izpostavljeni greben proti Činkelmanu (2124 m), ki sva ga v suhi skali in obratni smeri spoznala pred leti, naju v jesenskem snegu ni Žejna danes ne bova ...'stolp nad Zgornjo Krmo'prepričal. Sestopila sva na Konjsko planino in se po grapi med najvišjima vršičema Činkelmana povzpela nanj. S sedla pod njim naju je povabil še ne imenovani vrh (na zemljevidu je označena samo kota 2092 m), ki na zahodni strani zapira Konjsko planino. Čudno, da nima imena, saj je zelo izrazit in obsežen. Midva mu rečeva kar »Vrh nad Konjsko planino«. Izvirno sicer ni, ime pa vendarle je. Z njega sva sestopila na Konjsko sedlo, kjer je veliko križišče označenih poti. Naju je bližajoči se mrak opozoril, da je najbolje izbrati tisto, ki vodi v Krmo …

Domačin

Še beseda ali dve o najinem sopotniku. Že med vzpenjanjem na Cesarja, naju je z grebena proti Činkelmanu opazoval gams. Naslednjih nekaj ur smo se Radovednost?Nekaj zanimivejšega sem zagledal ...radovedno spogledovali. Seveda vedno z varne razdalje. Ko sva midva počivala na Cesarju, se je sprehajal po Konjski planini, ob gaženju na Činkelman se je elegantno vzpenjal na koto 2092 m in ko sva na vrh odšla še midva, je malo pred nama sestopil na Konjsko sedlo. Zadnjič smo se videli, ko je z rušnatega slemena pod Kurico gledal za nama. Sestopila sva v noč, on pa je ostal v svojem raju. Oprosti, ker sva vdrla vanj. V prihajajoči noči bo spet samo tvoj.

 Na koti 2092 m. Zadaj Rž in Rjavina.

Zaključek vsakega najinega potepanja je veder in vesel. Tokrat ni bilo tako. Zadnja leta ne hodiva veliko po obljudenih poteh, zato sva mislila, da so časi, ko se je smetilo po gorah, že minili. Žal ni tako! Ob sestopu v Krmo sva spet pobirala smeti! Pločevinke, plastenke, vrečke in vsakršno embalažo od čokolad, bonbonov in drugih dobrot domače in tuje proizvodnje. Cigaretnih ogorkov, ki ležijo po tleh, pa rajši niti ne omenjam. Sploh nama ni jasno, kako lahko kdorkoli (in očitno jih ni malo) »uživa v čistem gorskem zraku« s prižgano cigareto v ustih, nato pa mirne vesti vrže ogorek na tla.

Razmišljava, kako bi tem nespodobnim pohodnikom dopovedala, da se to preprosto ne dela. Morda je to še ena od stvari, za katero bi morala bolje kot doslej poskrbeti naša krovna Triglav s Planikoorganizacija. Predvsem z vzgojo mladine. 'Vrh nad Konjsko planino'Namesto brezplodnih in neumnih predpisov o imenu in dejavnosti obiskovalcev gora bi bilo veliko pametneje, če bi se gospodje na vodilnih položajih začeli ukvarjati s precej bolj resnimi vprašanji, ki se bodo še kako dotikala tudi zanamcev. Varstvo gorske narave je najpomembnejše od teh, a nikakor ni edino. Kaj bo z zavarovanjem v primeru nesreč? Z izginjanjem poti v sredogorju? S hrupnimi veselicami sredi gora? Ko ne bo več kaj uničiti z mehanizacijo in onesnažiti s smetmi, bo popolnoma vseeno, kako se bo kdo imenoval!

Oklo?

Midva bova še naprej pobirala smeti ob poteh, a se zavedava, da to ni rešitev. S tem ne bova spremenila grdih razvad. Vprašanja ostajajo … Ali se res ne da odnesti svojih smeti v dolino?! Ali je res tako zelo težko pospraviti za sabo ostanke, ki tehtajo zanemarljivo malo v primerjavi s tistim, kar so ti brezvestni obiskovalci gora prinesli navzgor?! Vrag naj vzame takšne ljudi!!!
 

gorisekgorazd@gmail.com
         gorisekgorazd@gmail.com


Pršivec v jezeru ...


... in nad Krmo. 


Le kje bi šla mimo, levo ali
desno? Najbolje daleč naokoli ...


Jutranji pogled na Rjavino


Vernar in Činkelman


Kurica


Rjavina


Nad Konjskim sedlom


Veliki Draški vrh


Mali Draški vrh in Viševnik


Mišeljski Konec s Cesarja


Stražar nad Konjsko planino


Sestop s Činkelmana


Konjska planina-dnina


Proti koti 2092 m ...


... in pogled z nje.


Činkelman s kote 2092 m

 
Nad Velsko dolino: Mišelj vrh,
Mišeljski Konec, Kanjavec in
Šmarjetna glava


Slovo


Oklo (?) s Kurice


 ... in Oklo (?) nad Konjsko
planino-dnino

 

 Arhiv: Gorniška potepanja

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "Činkelman, Cesar in Kurica"

Dušan Škodič,

Ker je že omenjen primer Zelenice ...

Na zadnji seji UO PZS je bilo govora tudi o delitvi sredstev reprocitete, ki jih bo deležen novi objekt na Zelenici. Podan je bil očitek, da gre v primeru novega doma za bistveno preveliko investicijo (jedilnica za 150 oseb), saj naj prioritetno ne bi šlo za planinski, temveč za smučarski objekt!

Ob gradnji je prišlo do velikih posegov z mehanizacijo, ki so kolovoz spremenili v cesto - o čemer se je tu že razpravljalo:

http://www.gore-ljudje.net/forum/7261/odgovori/#20041108012100

Načelnica Komisije za varstvo gorske narave pri PZS je na seji glasovala ZA podporo te naravovarstveno škodljive investicije.

Očitku se je zgolj nasmehnila.


Gorazd Gorišek,

Ob robu sem dodal dve fotografiji. Ali je to Oklo? Je Tuma slišal ime pri lovcih, pastirjih? Ga je morda oblika vrha spomnila na oklo? Danes sem nekje že zapisal: "Ko bi bil Tuma še živ ..."

Ne more(va)mo ga več vprašati. Žal.


Marko Kern,

Neimenovana kota 2092,6 zahodno od Činkelmana (J od Konjskega sedla). Pozna kdo ime za ta kar izrazit vrh. Je to lahko Oklo, ki ga Tuma sicer omenja, a ga zapiše med Cesarjem in Konjskim sedlom, čemur pa ustreza kota 2087,8.

Vse te kote so označene na TTN 1:10.000.

Povezava (v sloju Pregledne karte izberite TTN):

gis.arso.gov.si/atlasokolja/profile.aspx?id=Atlas_Okolja_AXL@Arso&InitialPosition=412563,136314,1


Tomaž Ogrin,

Čudovita tura brez smeti tam, koder hodijo ljubitelji. Spodaj pa je problem smeti v veliki meri povezan z dejstvom, da so tam, do koder se da priti z avtom. Izgradnja cest v gore je največja napaka. Domnevam, da so smeti od tistih, ki na hitro pridejo v naravo na zabavo, na štos, da so bili v naravi, nimajo pa do nje odnosa kot ljubitelji. Nobeno izobraževanje vseh in vsakogar ne pomaga. Ljubitelji vedo že sami po sebi , kako se obnašati v naravi, drugih ne bo nihče spremenil. Ker oblast daje slabe zglede in orje z bagerji po naravi. Smeti so dosti bolj nedolžne, kot ritje z bagerji po naravi (Zelenica, Svečica, Karavanke...). Za bagerji ostanejo trajne, pogubne posledice.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti