Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PD Grosuplje: Krn 2008

Franc Štibernik: Tako kot vsako leto, smo se tudi letos podali na (že 11.) jubilejni pohod spomina 1918-2008.

Dobro pripravljeni in ustrezno opremljeni člani se vsako leto podamo na pot preko planine Kuhinja, na Krn in nato do Krnskega jezera.
Letos je bila ta pot še posebej lepa. Ko so sončni žarki pričeli oblizovati pobočje Krna, so se naši pogledi že pasli po sneženi kapi Krna. Ocenjevali smo da bo zgoraj kar nekaj snega zato smo imeli s sabo kompletno zimsko opremo. Na višini približno 1800 metrov so nas pozdravile prave zimske razmer, prebudil pa se je tudi veter, ki nas je na trenutke premagoval v naši stabilnosti. Čeprav smo prvi delali gaz, smo uspešno prišli do zavetišča, ki pa nam je kljub obveščanju, da bo odprto, postreglo le z zavetjem v zimski sobi.

Zato smo malo bolj olajšali svoje nahrbtnike in kmalu nadaljevali z vzponom na vrh, ki nam je postregel z čudovitim razgledom na vse strani.

Veter nam je dopovedoval, da nismo dobrodošli v njegovem kraljestvu, zato smo se potrudili da smo se mu umaknili v varno zavetje severnih strmin. V več kot pol metra so nam z vrha proti jezeru predhodnik že nakazali pravo smer.Do jezera smo prišli ravno pravi čas, da smo se pod ognjemetom, ki je ponazoril vojaški spopad, pridružili udeležencem proslave, ki so do tu prišli iz Bohinja oziroma Lepene.

Letos se mi je zdela proslava še posebno veličastna in lepo pripravljena, prišlo pa je tudi veliko planincev, ki so se kljub snegu odpravili na okoliške vrhove. Krn nam poleg razmišljanja o prvi svetovni vojni vedno prinese tudi tisto pravo planinsko vzdušje in veselje ob snidenju s planinskimi prijatelji, ki se vedno znova vračajo v ta raj.
Tisti, ki se v vsakem vremenu podajamo na ta pohod spominov in ga s svojimi različnimi izhodišči povezujemo v živ spomin na tiste čase, prenašamo naprej misli slavnostnih govornikov, da moramo živeti tako, da ne bo nikoli več prišlo do takšnega nesmiselnega vojskovanja, ki je vzelo toliko življenj.

Franc Štibernik

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

2 komentarjev na članku "PD Grosuplje: Krn 2008"

Franc Štibernik,

Dobro ste urezali smer, zato še po tej poti hvala za opravljeno delo, ki nam je prihranilo iskanje prave smeri sestopa, če se srečamo častim pijačo.


Uroš Ahačič,

Od jezera proti vrhu so pa od zgodnjih jutranjih ur pridno gazili Boštjan, Uroš in moja malenkost, tudi Uroš, vsi iz Tržiča, ter pridruženi član, ki nas je dohitel Tomi iz Šmihela pri NG. Snega res okrog dobrega pol metra, v zametih pa tudi dober metr.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti