Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohod spomina 1918-2008

Delo.si - STA: Prireditev se je začela s strelom iz raketne pištole

Kobarid - Pri Krnskem jezeru so se tudi letos spomnili obletnice konca prve svetovne vojne, ki se je s Soško fronto močno zarezala tudi v Krnsko pogorje. Krn - Pohod spomina 1918-2008 je naslovljena slovesnost, ki so jo ob 13. uri pripravila različna društva in organizacije, ki se ukvarjajo z negovanjem dediščine ene najhujših vojn v človeški zgodovini.

Prireditveni prostor je bil letos postavljen na vzhodni obali Krnskega jezera, kjer so ob praporščakih, oddelku Slovenske vojske in gorske policije, v uniforme iz prve svetovne vojne oblečene skupine ter organizatorji pričakovali tudi nekatere veleposlanike in obrambne atašeje. Nagovoril jih je predsednik organizacijskega odbora Janko S. Stušek, slavnostni nagovor pa je prispeval namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner.

Prireditev, s katero letos obeležujejo 90-letnico konca bojev v prvi svetovni vojni, se je začela s strelom iz raketne pištole, pri čemer dva poka ponazorita začetek vojne, nekaj raket iz nasprotnih smeri pa vojskujoči se strani. V kulturnem programu so sodelovali tudi pihalni orkester Slovenske vojske, kvintet trobil policijskega pihalnega orkestra in pevski zbor Triglav, vojaški predstavniki tujih držav pa so prižigali spominski ogenj. Prireditev se je zaključilo z zeleno signalno raketo kot simboličnim koncem bojev.

Dogajanje se je nato preselilo še k opuščenemu vojaškemu pokopališču na Dupli planini, kjer so se po molitvi vojaškega kaplana padlih vojakov spomnili s polaganjem vencev in prižiganjem sveč.

Prva svetovna vojna se je končala 11. novembra 1918 po podpisu premirja med antantnimi silami in Nemčijo. Letošnjo okroglo obletnico so v torek obeležili že na vrhu Krna. Na spominski slovesnosti so se vseh žrtev Soške fronte spomnili s simbolični metom venca s 445 metro visoke gore. Krn je bil namreč prve tri tedne vojne v avstrijskih rokah, nato pa so ga zavzeli Italijani in ga obdržali do zadnje Soške bitke.

Ma.J./STA
Foto: Ljubo Vukelič/Delo
Več fotografij še pod objavo

> PD GrosupljeKrn 2008


www.delo.si
Ma.J./STA, 15.11.2008 19:33


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Delo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti