Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ne ustavijo jih slabo vreme, divja neurja, snežni meteži, poledenela pobočja in temne noči

Večer, Narava, gore in ljudje - Carmen Leban: Tolminski gorski reševalci že 60 let pomagajo ljudem v stiski - v knjižnici Cirila Kosmača so ob 60-letnici tolminske postaje Gorske reševalne službe predstavili zbornik, ki z množico statističnih podatkov in osebnimi izpovedmi reševalcev prikaže bogato delovanje prostovoljcev

Podatki so naravnost šokantni: v 60 letih so opravili 551 reševalnih akcij, pomagali 705 ljudem, sodelovalo pa je 4116 reševalcev. Statistika zajema podatke do konca leta 2007 in letošnja se nič ne razlikuje. Čeprav je sprva dobro kazalo, saj so imeli do aprila samo tri reševalne akcije, se jih je doslej nabralo že 54; gorski reševalci rešujejo tudi iz rek, padalce in zmajarje, poškodovane v prometnih nesrečah, sodelujejo v iskalnih akcijah, rešujejo obolele z oddaljenih kmetij, ki jih snežne ujme odrežejo od sveta, pomoč pa nudijo tudi, ko v stisko zaidejo živali.

O vsem tem priča bogat slikovni in videomaterial, katerega večino je zbral Miljko Lesjak, ki skrbi tudi za to, da novinarji pravočasno dobimo fotografije akcij in jih objavimo v medijih. V zborniku so o delovanju in pomenu gorske reševalne službe pisali tudi župan občine Tolmin Uroš Brežan, načelnik upravne enote Zdravko Lika, predsednica Planinskega društva Tolmin Milena Brešan in predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miro Pogačar. Vsi se dobro zavedajo, kako pomembna je taka organizacija za območje, kjer razvoj turizma in različne dejavnosti žal prinašajo tudi večje število nesreč.

Načelnik tolminske postaje GRS Žarko Trušnovec v svoji skromnosti nikakor ne prizna, da izid takšnega zbornika ni majhna stvar. Pravi namreč, da je tako ali tako treba sproti voditi statistiko, da pa je imel pomoč dobro uigrane ekipe uredniškega odbora, vključno z bogatim slikovnim gradivom.

Čeprav je večji del zbornika opremljen s statističnimi podatki, je to zanimivo branje za vsakogar. Na koncu marsikoga pretresejo ganljive izpovedi reševalcev, ki so močno nabite s čustvi. Upravičeno se lahko vprašamo, kdo so ti fantje, ki so vedno pripravljeni pomagati in ki jih ne ustavijo niti slabo vreme, divja neurja, snežni meteži, poledenela pobočja in temne noči. To so ljudje, ki so se sposobni razdajati za druge in tvegati svoje življenje v dobri veri, da bodo nekomu pomagali. Ob tem ne smemo pozabiti na Janka Korena, ki je tolminsko postajo GRS vodil dobrih 25 let, sicer pa je član GRS že 56 let. Od leta 2001 je 77-letni Koren častni član, a kljub temu s številnimi nasveti še vedno sodeluje z GRS.

Spodbuden je podatek, da bo postaja GRS Tolmin okrepljena kar z enajstimi pripravniki, kar pomeni, da bo GRS tudi v prihodnje opravljala svoje poslanstvo.

Carmen Leban

Vecer.si 13.11.2008
 

 

Gorski reševalci rešujejo tudi iz rek, padalce in zmajarje, poškodovane v prometnih nesrečah, sodelujejo v iskalnih akcijah, rešujejo obolele z oddaljenih kmetij, ki jih snežne ujme odrežejo od sveta. (Miljko Lesjak)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti