Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Muharjenje na najlepših vodah Evrope

Večer, Potovanja - Carmen Leban: Ribiči so kot kulinariki in poznavalci vin najbolj potratni gostje

Carmen Leban
Rok Luštrik, vodnik za muharjenje, s soško postrvijo na Idrijci

Na večini slovenskih vodotokov se je 31. oktobra zaključila letošnja ribolovna sezona, ki traja sedem mesecev - od začetka aprila, do konca oktobra. V zadnjih letih se vse bolj uveljavlja športni ribolov - ujemi, spusti. Tega ribiške družine spodbujajo tudi z nižjimi cenami ribolovnih dovolilnic. Med športnim ribiči, ki ribo ujamejo, jo fotografirajo in vrnejo nazaj v reko, je največ tujcev. Denimo v Soški dolini, kjer so letos prodali rekordnih 7000 ribolovnih dovoljenj, so izpeljali anketo, ki je pokazala, da ribiški gostje najdlje koristijo nočitvene zmogljivosti inzapravijovečkot drugi turisti.

Med kupci ribolovnih dovoljenj so po večini tujci, saj je število domačih ljubiteljev ribolova zanemarljivo. Tisti najbolj strastni ljubitelji ribičije se namreč vključijo v ribiške družine in si s plačilom letne članarine pridobijo pravico do 30-dnevnega ribolova v sezoni. Med tujimi ribiči ribolovno srečo na soških vodotokih najpogosteje iščejo Francozi, ki so ustanovili Društvo ljubiteljev Soče, sledijo Italijani, Avstrijci, Nemci, Angleži, Nizozemci, Španci, v zadnjih letih pa je vse več ribičev iz držav nekdanjega vzhodnega bloka - Češke, Slovaške, Madžarske in državnekdanje Sovjetske zveze.

Strastne ljubitelje ribolova v Soško dolino privabljajo lepa in neokrnjena narava, čiste in z ribjim življem bogate reke in seveda največja atrakcija - avtohtona soška postrv (Salmo trutta marmoratos). Ta avtohtona ribja vrsta je bila prvotno naseljena v rekah jadranskega porečja, kjer je zaradi križanja s potočno postrvijo skoraj izumrla. Ribiči imajo poleg ribolova še eno veliko ljubezen - kulinariko - so ljubitelji izbrane hrane in dobrih vin. To so že pred leti doumeli tudi turistični ponudniki, ki v svojih restavracijah poskrbijo za izvrstno hrano, poleg tega pa se ribičem še posebej prilagajajo. Ti namreč ne sodijo med običajne turiste. Vstajajo zelo zgodaj saj so ob sončnem vzhodu že pri reki. Takrat namreč ribe najbolje prijemljejo, vse to pa narekuje, da mora biti zajtrk na mizi že ob 5. uri zjutraj in ne od 7. ure naprej, kot je to običaj v hotelih. Poleg tega ribiči kasneje prihajajo tudi na večerjo, privoščijo si jo šele po 22. uri. Kar nekaj je hotelov, restavracij in turističnih ponudnikov, ki prisegajo prav na ribiške goste.

Kot pravi predsednik Ribiške družine Tolmin Lucijan Rejec, v zadnjih letih opažajo vse večje povpraševanje po ribiških vodičih. Med obiskovalci, ki prihajajo na ribarjenje, je veliko takih, ki ne obvladajo tehnike muharjenja, poleg tega pa domačini in poznavalci vedo, kje so najboljše lokacije za ribolov, poznajo stanje voda in vse, kar je povezano z uspešnim ribolovom.

Trenutno povpraševanje že presega ponudbo, zato se zgodi, da tujim ribičem včasih vodiča ne morejo zagotoviti, ker jih preprosto ni dovolj na voljo.

Na tem področju se že v naslednji ribolovni sezoni, leta 2009, uvajajo nekatere novosti. Vsi, ki se bodo želeli ukvarjati s tovrstnim vodenjem, bodo morali imeti licenco za ribiškega vodiča. Izobraževanje bo pripravila Ribiška zveza Slovenije, ki bo poleg osnovnih znanj muharjenja, poznavanja terena in vodotokov zahtevala tudi znanje vsaj enega tujega jezika. Sicer pa dogovori še vedno potekajo in podrobnosti še niso dorečene. Prihodnje leto bodo sicer na tem področju orali ledino, zato bodo sistem pridobivanja licenc sčasoma nadgradili. S to potezo želijo turistom ponuditi kvalitetne in izobražene vodiče, ki imajo tudi odgovornost do lepe narave in ribjega življa.

Rok Luštrik je muharski vodnik štiri leta in nudi vodenje domala po celi Sloveniji. Pove, da je potreboval 15 let, da je spoznal slovenske vodotoke, in gotovo se še najde kakšen med njimi, ki se mu je izmuznil. Sodeluje s turističnimi agencijami, ki v svoji celoviti ponudbi ribiškemu turistu v paketu ponujajo tudi vodništvo.

Kdor se ukvarja s tem, mora biti vsestransko podkovan. Obvladati mora tehniko muharjenja, poznati vodotoke in najboljše ribolovne kotičke. Poleg tega mora obvladati tuje jezike. Rok Luštrik je zaljubljen v ribolov, ribji živelj in na splošno naravo, kar gotovo občutijo tudi tisti ribiči, ki jih vodi na ribolov. Med njimi je največ Angležev, Francozov, Američanov, Italijanov, najdejo pa se tudi Finci in Avstralci. Luštrik opozarja na problem licenc za vodnike, ki jih ni. Po svetu imajo nekateri to bolje urejeno, čeprav v isti sapi pohvali slovenski sistem upravljanja z vodotoki. V prenekateri državi je namreč moč zakupiti del ribolovne vode, kar povzroči dobesedno izropanje voda.

"Slovenija je v ribolovnem smislu paradiž, saj nikjer na svetu ne najdeš toliko raznolikih voda na tako majhnem območju, kot je naša deželica."

Voda in ribolov te vedno znova vabita, o čemer pričajo številni tujci, ki se k slovenskim rekam vedno znova vračajo. Mi pa moramo s primerno usmeritvijo poskrbeti za čim boljši sonaravni razvoj in za to, da bodo naše reke še naprej tako čiste in bogate z ribjimi vrstami.

Fabrice Fleury, Francija
"Francija ima veliko rek, a žal so te v večji meri prepletene s hidroelektrarnami, ki uravnajo tok kot tudi vodostaj rek, zato niso več naravne. Francozi slabo upravljajo z rekami. Dovoljeno je odvzeti neomejeno število rib, zato ribiči dnevno uplenijo tudi šest ali sedem rib in vodotoki so velikokrat izropani. Prav se mi zdi, da je v Soški dolini dovoljeno odvzeti samo tri ribe dnevno, soška postrv pa mora biti velika vsaj 60 centimetrov. Sem športni ribič in se za odvzem ne odločam.

Cena dnevne ribolovnice, ki znaša 50 evrov, je visoka in menim, da je prav tako. Za kvaliteto je treba plačati, podpiram pa tudi prizadevanja, da ribolov v Soški dolini ne bi postal preveč množičen."

Chris Leder, Anglija
"Ribolov v Soški dolini je posebno doživetje. Všeč mi je skrb, ki jo Ribiška družina Tolmin posveča ribjemu življu. Repopulacija soške postrvi je pomembna pri ohranitvi te ribje vrste. V Angliji, kjer živim, so reke umazane in nihče ne skrbi za upravljanje z njimi, zato naravnega razmnoževanja skoraj ni več. V to dolino, ki je enkratna in ki ima prijazne ljudi, se bom gotovo vračal tudi v prihodnje. Ribolov je tu pravi užitek, saj svoje doda tudi edinstvena narava. Sem športni ribič in ribe nikoli ne vzamem. Takšen ribolov bi morali podpirati vsi ribiči.

Carmen Leban

Vecer.si 12.11.2008

 

                               Carmen Leban
 
Francoz Fabrice (levo) in Anglež Chris sta navdušena nad ribolovom v Sloveniji.
 
 

                                      Carmen Leban

Za ribolov se navdušuje tudi vse več žensk.
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti