Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Humar in Koželj po prvenstveni smeri na Aconcaguo

torek, 30. december 2003, ob 12:40, Franci Savenc, ogledov: 1744

Dnevnik, 30.12.2003 - STA: To je bil eden mojih najtežjih vzponov doslej. Po šestih letih sem prvič spet plezal v navezi ...

Humar in Koželj po prvenstveni smeri na Aconcaguo

BUENOS AIRES - Tomaž Humar in Aleš Koželj sta preplezala novo, prvenstveno smer v 2500 metrov visoki steni najvišjega vrha ameriške celine Aconcagui, poroča časnik Večer. Slovenska alpinista sta pod argentinsko goro v bližini meje s Čilom najprej opravila aklimatizacijo, nato pa v petih dneh preplezala novo smer levo od slovenske smeri v steni 6990 metrov visoke gore, potem pa potrebovala še en dan za prečenje vrha in spust v dolino. Smer sta označila za najtežjo preplezano doslej v steni.

"To je bil eden mojih najtežjih vzponov doslej. Po šestih letih sem prvič spet plezal v navezi. Nazadnje sem bil na `štriku` z Johanom (Janezom Jegličem v odpravi na Nuptse). Za Aleša lahko rečem, da se je rodil nov mucek z dobro nabrušenimi kremplji," je po osvojitvi vrha povedal Humar. Odprava je v primerjavi s plezanja po južni steni Nanga Parbata potekala brez medijskega pompa in za podvig so tokrat vedeli le redki.

Južna stena Aconcague velja za enega najtežjih ciljev v Andih. Prvi so jo že leta 1954 preplezali Francozi, dobro vidne pa so v steni tudi sledi slovenskih alpinistov. Slovenska smer iz leta 1981, ki poteka po stebru v levem delu stene, še danes velja za eno najtežjih.

Takrat so jo v osmih dneh preplezali Ivan Rejc, Rok Černilogar in dvojčka Peter in Pavel Podgornik. V desnem delu stene sta svojo smer kasneje začrtala Dani Tič in Milan Romih, slednji pa je goro osvojil kasneje še skupaj s Slavkom Svetičičem, s katerim sta preplezala kar dve novi smeri.

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker