Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pismo predsedniku PZS

in članom upravnega odbora PZS: Spodaj navedeni voljeni člani UO PZS želimo v zvezi z omejevanjem besede gornik in vseh izpeljank te besede v okviru PZS podati naslednja mnenja in stališča:

• Kot voljeni člani najvišjega organa PZS med dvema skupščina smo bili nemalo presenečeni, ko smo iz medijev izvedeli za dopis predsedstva PZS glede omejevanja uporabe besede gornik (in vseh izpeljank te besede) v PZS. Naj poudarimo, da do danes še nismo bili kot funkcionarji PZS uradno seznanjeni s to odločitvijo predsedstva PZS.

• UO PZS v tem mandatu ni nikoli sprejel sklepa o omejevanju uporabe besede gornik (in vseh izpeljank te besede). Vsekakor pa ni mogoče iz dejstva, da je bila ta beseda črtana iz statuta PZS, avtomatično sklepati, da je sedaj ta beseda prepovedana za uporabo na vseh nivojih PZS.

• Enako ni mogoče sklepati, da če nobeno od planinskih društev ob sprejemu prenovljenega statuta ni nasprotovalo odstranitvi besede gornik iz statuta, da se s tem vsa planinska društva strinjajo s prepovedjo uporabe besede gornik (in vseh izpeljank te besede) v PZS.

• Strinjamo se z mnogimi, ki so se odzvali na objavljen sklep predsedstva, da gre v tem primeru za skrajno neprimerno omejevanje svobode izražanja, ki ne sodi v 21. stoletje, zato te odločitve predsedstva PZS ne podpiramo in se od nje kot funkcionarji PZS in kot ljubitelji gora distanciramo.

• Ugotavljamo, da z uporabo besede gornik (in vseh izpeljank te besede) nikakor niso bila kršena "Vodila o delu PZS", sprejeta na Skupščini PZS 23. 10. 1999. Nasprotno, naše mnenje je, da prav Vodila o delu PZS omogočajo svobodno uporabo izrazov in nikakor ne prepovedujejo določene besede. Vsekakor pa bi bili veseli, če bi vodstvo PZS dosledno prebralo celotna Vodila o delu PZS, saj bi tako ugotovili, da je sedanje stanje PZS v marsičem drugačno, kot bi naj bilo, glede na sprejeta vodila.

• Nenazadnje ugotavljamo tudi, da je predsedstvo PZS močno prekoračilo svoja
pooblastila
, ki jih ima po 52. členu Statuta PZS, saj ni imelo nobene pravne podlage za sprejem takšnega sklepa. Zato je že sedaj močno vprašljiva veljavnost sprejetega sklepa v PZS.

Zaradi zgoraj navedenih razlogov kot voljeni člani UO PZS podajamo
za 13. sejo UO PZS, ki bo 13.11.2008 v Kranju, naslednji predlog sklepa
:

Upravni odbor PZS preklicuje veljavnost sklepa 49. seje predsedstva PZS, ki prepoveduje uporabo besede gornik (in vseh izpeljank te besede) v okviru PZS. Sklep prične veljati takoj po sprejemu, generalni sekretar PZS pa ga je dolžan objaviti na spletnih straneh PZS in hkrati o tem obvestiti funkcionarje PZS v roku treh dni po sprejemu.

Zgoraj naveden predlog sklepa se naj obravnava pri 1. točki dnevnega reda, saj je bila vedno do sedaj praksa, da se ob tej točki izpostavijo odločitve predsedstva PZS. V kolikor pa to ne bo obravnavano pod 1. točko, pa dajemo skladno s 7. členom Poslovnika UO PZS POBUDO ČLANOV UO PZS za 10. točko dnevnega reda.

V Šoštanju, 7.11.2008 Bojan Rotovnik voljeni član UO PZS
V Domžalah, 7.11.2008 Borut Peršolja voljeni član UO PZS
V Kresnicah, 7.11.2008 Roman Ponebšek voljeni član UO PZS

G-L, 26.10.08: OKROŽNICA: Besedi »gornik« in »gorništvo« znotraj PZS nista (več) dovoljeni


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti