Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpi Giulie Cinema 17

Festival v Gorici: Gost letošnje sezone je Peter Podgornik

Natakniti plezalne čevlje, pritrditi kože na smuči, naliti vodo v karbidovko, zatisniti plezalni pas, zagrabiti cepine, namagneziti roke, izvleči knjigo s police ... vsesti se v fotelj in gledati film. - Različna dejanja, ki smo jim vedno pripisovali enakovreden pomen in dostojanstvo.

Tak pogled na gore in njihova privlačnost so vedno navdihovale našo izbiro filmov, video posnetkov in gostov, ki so oblikovali šestnajst preteklih sezon prireditve MontiFilm – Alpi Giulie Cinema. Ni razlogov, ki bi narekovali spremembo takšne zasnove, niti zdaj, ko smo na pragu polnoletnosti naše prireditve. Vse večji uspeh zadnjih prireditev, zanimanje in topel sprejem pri vse številčnejših gledalcih so takšno odločitev še dodatno okrepili.

Iz programa je razvidno, da bo letos veliko govora o himalajskem alpinizmu, tokrat na nekoliko drugačen način. Dejanja, ki smo jih videli veliko in že prevečkrat, odpirajo nova, drugačna, celo vznemirljiva vprašanja. Kot vedno smo tudi letos posebno pozornost posvetili okolju, človeku, živalim. Dotaknili smo se gorskega smučanja in novejših, bolj spektakularnih disciplin, pri tem pa nismo hoteli biti preveč resni, želeli smo ohraniti sposobnost da se, če že ne smejimo vsaj nasmehnemo samemu sebi.

Gost letošnje sezone je Peter Podgornik. Pri nas se počuti tako rekoč skoraj kot doma. V letu 150. letnice rojstva Juliusa Kugyja smo menili, da je najbolj primerna osebnost za počastitev tega jubileja. (Dodajmo, da bo predstavo pred njegovo, ki bo v torek, 25. novembra, ob 21. uri, zaključil Janez Burger s svojo prezentacijo Na sončni strani Alp.)
 

Skok v preteklost bomo opravili z malo znanim filmom, ki so ga v Italiji videli le redki. Žalostna je usoda alpinističnih filmov, če je ne bodo razvpili igralci s kaset!

 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti