Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Franci Ekar odgovarja na zastavljena vprašanja

PZS/Novice: Spoštovani,
Pišem vam v povezavi z obvestilom, na katerega so nas opozorili bralci ...

Gre za prepoved uporabe besed »gornik« in »gorništvo« v literaturi znotraj Planinske zveze Slovenije z obrazložitvijo "Slovenski jezik je bogat s pojmi, ki označujejo obiskovalce gora (planinec, gornik, hribolazec, plezalec, alpinist ...), njih uporaba pa je odvisna od krajevnih značilnosti. V vsakdanjem jeziku je uveljavljena beseda planinski, ki opredeljuje naše početje v gorah z vsemi svojimi izvedenkami. Več kot stoletno izročilo in raba v besednih zvezah, kot npr. slovensko planinsko društvo in mnoga planinska društva ter Planinski vestnik, ki več kot sto let širijo planinstvo, nas zavezujejo, da ohranjamo planinstvo kot besedno rabo za naše početje. S tem se na najbolj izviren način držimo naših korenin in ohranjamo "slovensko lice slovenskim goram¹.
Pri tem pa ne nasprotujemo /PZS/ tistim planincem, ki svoja početja v gorah poskušajo imenovati drugače predvsem z namenom, da pokažejo, da je njihovo doživljanje gora pač način njihovega življenja. S tem največkrat želijo tudi izraziti razlike v zahtevnosti svojih ciljev od ciljev množic, ki običajno ostajajo na nižjih vrhovih in položnejših poteh (avant-turisti, alpinisti/šodrovci, planinci/gorniki). Taki pojavi v organizaciji pričajo, da je planinstvo ponovno pred kvalitetnim razvojnim skokom, ki ga mora organizacija tankočutno zasledovati" in podpirati(2).

V povezavi s tem vas prosim za odgovore na nekaj vprašanj:

Izraz planinec se nanaša na pojem iz slovarja slovenskega knjižnega jezika planína -  s travo porasel svet, navadno v gorah, namenjen za pašo, kar ne povzema celotnega pojmovanja planinstva oziroma gorništva (gôra - izrazita, visoka vzpetina zemeljskega površja).

Pred 116 leti se je izbralo ime »planinec« s strani takrat slovensko domoljubno naravnanih Slovencev, ki so ustanovili "Slovensko planinsko društvo" v funkciji združevanja planinskih podružnic in ga naslednje leto s tem imenom »Slovensko planinsko društvo« tudi uradno državno registrirali. Torej takrat so se velike osebnosti iz naše planinske zgodovine odločile za uporabo tega imena: planinstvo, planinec.. Tudi slovenski literati..:  Simon Gregorčič, Oton Zupančič, Fran Saleški Finžgar, Jakob Aljaž...so dosledno uporabljali izraz planinstvo. Morda je vprašanje zakaj Slovenci svojega planinskega društva takrat niso poimenovali "Alpsko društvo," tako, ko so to storili ostali narodi, ki žive ali se nahajajo v Alpah. Slovensko planinsko društvo je hotelo biti vse slovensko, na vseh področjih, kjer so bivali Slovenci: Primorska, Tržaška,  Dolenjska, Štajerska, Koroška, Gorenjska, Goriško. Torej ne samo na področju mogočnih Alp, ki se razprostirajo od Monaka do Dunaja, ampak tudi izven Alp...  Tako se je utrdil terminus planinstvo, kot stoletna vrednota, ki je še do danes statutarno in zakonsko zapisana v aktih PZS potrjenih s strani države (Statut PZS).

Ta sprememba je povzročila nemalo hude krvi med slovenskimi obiskovalci gora, strokovno javnostjo in tudi na spletnem forumu Planinske zveze Slovenije.

Na skupščini PZS pred dvema letoma so se vsi delegati PD odločili, da se v najvišji akt statut PZS zapiše tudi izrazoslovje uporaba imena planinstvo.

O nikakršni spremembi ne moremo govoriti, saj je raba imena"planinstvo" stoletna v planinstvu in se je njeno rabo v Statut PZS samo zapisalo, glede na izraženo voljo in z glasovanjem zastopnikov  planinskih društev, članov PZS na skupščini PZS v letu 2007. Torej kdor je bil vsaj malo navezan na organizacijo, kateri  pripada po svoji želji bi lahko tedaj izrazil svoje pomisleke. Takrat ni bilo nikakršnih pripomb s strani delegatov, ki so se s tem strinjali in podprli utrjevanje tradicionalnega slovenskega imena planinstvo. Samo za pozornost in utrditev imena se poskrbelo, da se ga ne bi še kdo polastil.

Na podlagi česa se je planinska zveza odločila za to prepoved, saj beseda gornik ni tujega izvora in je planinec pojem omejen na gorske pašnike-planine?

Vsak sklep, še posebej najvišjega organa PZS se mora uresničevati in tudi vsaj planinstvu pripadno članstvo spoštovati. To je osnovno pravno formalno določilo.

O "gornikih, gorništvu..." nimamo nobenega slabega menja, ga cenimo in spoštujemo; Za izraz in razpoznavnost tega imena so se odločili gorniški klubi združeni v zvezi gorniških klubov "Skale". Menim, da nimamo planinci pravice vsaj kodeksno posegati v drugo društvo ali uporabljati njihovo ime, čeprav združuje podobno misleče in gorsko naravnane ljudi.

Gre za upoštevanje imena v institucijah ali društvih katerih člani smo in moramo to ime vsekakor kodeksno upoštevati in spoštovati. Ne vem če ste se že soočili z primerom, da bi npr.: v taborniški organizaciji, društvu uporabljali ime "skavt" ali v skavtski ime tabornik, pa tudi o gozdovnikih ne smemo pozabiti, da so tudi organizira in bili dosledno svoji organizaciji pripadni..; Vsak član mora imeti toliko časti, pokončnosti, da spoštuje lastno društvo v katerega se je včlanil in sprejel določbe po katerih se mora ravnati. In enako je v športnih društvih, ko so člani razpoznavni po imenih in nazivih, ki se dosledno izvajajo.

Ali boste neupoštevanje navodil kaznovali in na kakšen način?

To ni kaznovanje, to je spoštovanje sklepov najvišjih organov PZ in izkazovanje pripadnosti planinskemu stanovstvu ne "kapric" vodstva PZ; zahteva pa je pri uporabi dogovorjenega izrazoslovja še posebej pri pripravi tekstov za programe planinskega usposabljanja,  uradnega komuniciranja, kot tudi pri pripravi dokumentacij za npr.: kandidiranja na razpisih, raznih projektih, pogodbah..; Enako je to in dolžnost zahteva pri pripravi "uradno planinskih" dokumentov, člankov v Obvestilih "uradnem listu PZS in enako tudi v Planinskem vestniku, kot ostalem promocijsko informativnem spisju in dokumentih. 

Do sedaj te prakse še ni bilo in to je kodeksna stvar, je stvar človeka in njegove pripadnosti matičnemu društvu in planinskemu domoljubju, da spoštuje, ceni upošteva vrednote mogočnega slovenskega planinstva. Seveda pa  PZS ne more uradno komunicirati z državo ali v drugih uradnih postopkih, relacijah..; Lahko le tako, kot smo registrirani in nič drugače s planinsko terminologijo. Spoštovanje društvenih pravil, statuta in društvenega zakona je tudi del in ogledalo pravne države. Tudi avtorskih pogodb in ostalih dokumentov ne moremo opremljati z drugimi, z uporabo drugih imen n.pr. ostalih združenj ali društev s področja planinstva.

Ali ste se o tej spremembi pogovarjali s slovenskimi planinskimi društvi?

Vsekakor, saj je bil sklep o tem sprejet ob sprejemu »Statuta PZS« na Skupščini leta 2007. Statut je bil pred tem v javni razpravi po vsej Sloveniji. Tedaj so ga  planinska društva soglasno sprejela. V  pripravah za skupščino so se vsa gradiva obravnavala, so bila dana v obravnavo vsemu članstvu PZS, tudi na meddruštvenih odborih planinskih društev in so vsa gradiva dobila vsa PD in o tem aktivno razpravljali. Zatorej kakršen koli dvom o nekorektnosti predstavlja namerno zavajanje s strani morda tudi tistih, ki bi bili lahko tudi bolj aktivni kot planinski prostovoljci pa se žal ni so izkazali. 
In nenazadnje: tudi planinski muzej, ki je  v izgradnji si je nadel ime "Slovenski planinski muzej". In v novem tritisočletja se je tudi za planinski red nekoliko spremenilo, nastajajo novi predpisi, demokratičnost , kar pomeni kulturo in disciplino ne samovolje in tudi da se je uredila članska evidenca z imenom in priimkom, kot zavarovano polico; zatorej članstvo primerjati s preteklostjo je sila nerodno. Tudi članstvo PZS, ki zadajo kvaliteto pred kvantiteto je v nadpovprečni pozitivni primerljivosti z planinskimi organizaciji v Alpah in ostalem svetu. Po številu še naprej ohranjamo krepko 6. mesto in po številu prebivalstva smo močno na prvem mestu. Seveda pa trendi, sodobni novi svet ki mora temeljiti na vrednotah preteklosti nekaterim še ni razumljiv in so še vedno nagnjeni s konfliktnim situacijami preteklosti so v planinstvu in športu bile vedno prisotne.

Ob teh t.i. nam tujih kritikah, še posebej anonimnih dopisnikov, "skrivačev" o  planinskih tematikah pa moramo ob letošnjih jubilejih 150 letnici rojstva dr. Henrika Tume in dr. Juliusa Kugyja še posebej poudariti, da so bile največje njune vrednote in zasluge, ob njunih raziskovanjih gorstev, Alp.. Spoštovala in upoštevala sta originalna etnografska izrazoslovja, imena gora, krajev, dotičnih predelov in planinstva. Saj je bil še posebej Tuma, kot član Slovenskega planinskega društva, izjemno aktiven pisec v glasilu Slovenskega planinskega društva: Planinskem vestniku.

In tudi primer Johannesa Frischaufa, raziskovalca Savinjskih Alp, ki je prav tako spoštoval  in upošteval slovensko planinsko in planinsko gorsko geografsko izrazoslovje.

PZS, Novice  04.11.2008

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

11 komentarjev na članku "Franci Ekar odgovarja na zastavljena vprašanja"

Boris Strmšek,

Predsednik PZS dokazuje, da je politik. Nekaj odgovarja, pa vse skupaj ni nič konkretnega. Kar nekam tja v en dan. Pa zelo se strinjam s tistim glede lektorja za predsednikove tekste. Vsem piscem bi on rad lektoriral (to je bolj moderna beseda za cenzuriranje) besedo gornik, svojih tekstov pa se ne loti. Bi imel dovolj dela, da se ne bi potem loteval skupaj z ostalim vodstvom še nekakšnih čudnih (smešnih, žalostnih, neumnih...) okrožnic.

Če si planinec menda res pomeni, da si pripaden planinski organizaciji. In si torej tudi njen član. Kaj pa naj potem rečem zase, ki se imam za gornika, pa sem kljub temu pripaden Planinski zvezi Slovenije, katere član sem? In niti ne razmišljam o članstvu v kakšnih "gorniških klubih" in podobno. Sem član nekega planinskega društva in sem mu pripaden. In ne samo s člansko izkaznico, temveč tudi konkretno pripomorem, da svoje znanje ter izkušnje na različne načine prenašam na druge, da poskušam približati gore in naravo tudi tistim izven naše organizacije, skratka, da naredim še kaj več, kot pa da le hodim v gore. Sicer me je pa obenem sram, da je tole planinsko društvo del zveze, ki ima takšno vodstvo. G. Ekar se sklicuje na različne zgodovinske osebnosti. To se je mogoče tako v primeru planinec kot tudi gornik. Ker pa je bilo izbrano leta 1893 za slovensko gorniško organizacijo ime "Slovensko planinsko društvo", se je oznaka planinec, planinstvo širila, deloma tudi vsiljevala. A bilo je pomembno, da si njen član zaradi drugačnih motivov. Takrat je bilo to predvsem zaradi nacionalne zavesti, sedaj se združujemo v športno-rekreativnih organizacijah iz drugačnih motivov. Imamo svojo državo in obenem svobodo ter demokracijo. Ki pa nam jo krati vodstvo naše lastne gorniške organizacije. Ker je nekdo obremenjen z nekim "gorniškim klubom" in bi se rad tukaj šel nekakšne čudne politične igrice. Ker so nekateri gorniki druge politične barve. Pa so menda kakšni planinci tudi. Tisto (ne)spoštovanje sklepov najvišjih organov PZS je tudi precej smešno. Za pomembnimi odločitvamo mora stati celotna planinska organizacija in ne le vodstvo. Tukaj pa gre prav za kaprico vodstva PZS. Tisto sprejetje statuta PZS oziroma njegove spremembe leta 2007 pa je bilo predvsem dober trik, ker se pravzaprav nihče ni dobro zavzel za to, da se meče iz statuta besedo gorništvo. Dvigovanje rok pa je vselej tako bolj avtomatizem. Gradivo za skupščino in dajanje v razpravo vsemu članstvu PZS je spet nekaj smešnega, saj vemo, kako to gre. Ob redkih posameznikih, ki se v to poglobijo, gre večinoma samo za formalno prelistanje in potrjevanje predlaganega, ne da bi se razni odbori in vodstva planinskih društev ter meddruštvenih odborov resno poglobila v to. Večina članstva pa takšnih predlogov tako nikoli ne vidi. Ja, mi "anonimni forumski skrivači" pa potem pametujemo.


Dušan Škodič,

Se pa zato že da naročiti Gornikov čaj:

http://www.aktivna.si/dobro-pocutje/telo-dusa/wellness_skrivnosti_iz_samostana-10368@2.aspx


Igor Zlodej,

"20. junija 2006 sta predsednika Planinske zveze Slovenije mag. Franci Ekar in predsednik Slovenskega gorniškega kluba Skala dr. France Sevšek na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani podpisala pogodbo o medsebojnem sodelovanju. Podpisu pogodbe so prisostvovali še načelnik GK PZS in pravni zastopnik PZS Metod Kovač, v.d. GS PZS Danilo Sbrizaj, dr. Tone Jeglič prvi predsednik Skale in Aljoša Belingar tajnik Skale.

V nagovoru pred podpisom pogodbe, sta oba predsednika poudarila, da med obema organizacija ni nikakršne konkurence - tako kot ni bilo konkurence pred drugo svetovno vojno med SPD in Skalo - in podpis pogodbe o sodelovanju dejansko pomeni sodelovanje in dopolnjevanje med obema organizacijama. Skupna želja je da se da čim večjo podporo razvoju planinske/gorniške dejavnosti v Sloveniji".

Glede na zgoraj navedeno predvidevam, da je UO PZS na čelu s predsednikom po dobrih dveh letih odličnega sodelovanja preklical tudi navedeno pogodbo. Bo kdo na to odgovoril? Ob podpisu pogodbe smehljaji, zdaj vojna napoved in prepoved uporabe besed, le kam to pelje. Že včeraj bi moral odstopiti celoten upravni odbor in vodstvo PZS in ne jutri, ker so se osmešili za vse večne čase.


Gorazd Gorišek,

Prišel je čas smrkanja in kihanja. Tudi mene je po dolgih letih doletelo. Berem odgovore svojega predsednika. Glavobol je vedno hujši, vročina raste. Pa še ob pitju čaja se mi je pošteno zaletelo. Upam, da na embalaži zgolj slučajno piše "planinski čaj" ...


Franca Škarja,

Spoštovani gospod Ekar!

Taborniki so člani Zveze tabornikov, skavti člani skavtske organizacije, za tiste. ki taborimo kar tako, pa uporaba nekega splošnega imena ni v navadi.

Pri nas, planincih, je stvar drugačna. Preživljanje prostega časa in aktivnosti v gorah so splošno razširjene. Kdor hodi v gore, je planinec, hribovec, gornik, karkoli od tega ali vse to. Odvisno od tega, kako so to imenovali doma, ali od tega, kako ti zveni beseda. Svoboda v izbiranju poti, svoboda v mislih, svoboda v izražanju.

Pri nas smo hribovci. Če si šel v hribe, pa si šel kdaj tudi "v pvanine", mengeški konec pač.

Prav nikoli mi ni prišlo na misel, da bi besedo planinstvo povezovala s članstvom v planinski organizaciji PZS, čeprav sem ponosna članica od desetega leta. Še vedno ponosna, ker stranpoti in izgube smeri vodstva na to ne morejo vplivati. In "gornikov" nikoli nisem povezovala s članstvom v gorniški organizaciji.

V srednji šoli sem kadila. Ker je bilo to prepovedano. Tako, malo po pubertetniško, me zdaj mika, da bi se iz hribovke prelevila v gornico. In odpovedala Planinski vestnik, če bo pisal po vaših omejitvah. Ker samo besede se ne da prepovedati, omejiti je potrebno svobodo.


Jani Bele,

Pa smo dočakali odgovor - mi anonimni forumski skrivači. Enkrat sem že svetoval, naj pred objavo predsednikove govore vsaj malo pogleda še kakšen lektor. Brezuspešno.

Težka bo...

Jani Bele


Iztok Cukjati,

Kakšno sprenevedanje!

Mimogrede člani Zveze TABORNIKOV Slovenije (ZTS) so člani Svetovne SKAVTSKE organizacije (WOSM) in NE kakšne "Svetovne taborniške organizacije"...

Gornik in gorništvo sta besedi SSKJ, zatorej se lahko uporabljata kjerkoli in kadarkoli!

Verjetno gre tudi za "male" politične igre... žal!


Tomaž Ogrin,

Obstaja Društvo praženega krompirja. Prijazno in domiselno društvo. Po zakonu o društvih ne morem ustanoviti društva z istim imenom. Vendar bomo doma ali kjerkoli praženemu krompirju še vedno rekli in pisali pražen krompir, kljub temu, da obstaja društvo s tem imenom. V kuharskih bukvah ali kjerkoli bomo uporabljali besedo pražen krompir, tudi v sosednjem Društvu pečenega krompirja. Dober tek!


Tomaž Ogrin,

Odlično Gorazd. Širijo se glasovi, da bodo dali na trg "gorniški čaj". Članom PZS ga bo prepovedano piti in izgovarjati njegovo ime! Planinski vestnik ne bo smel objaviti reklame zanj. Kjer bo v besedilu piscev omenjen gorniški čaj, bodo namesto gorniški stavili ......!


Matjaž Mohorič,

... pri nas smo ponosni na www.gornik.si...


Iztok Bokavšek,

Predsednik PZS v odgovoru pokaže samo svojo aroganco, saj se ne zaveda, da ni v njegovi pristojnosti prepovedovati uporabe besede gornik in gorništvo. Slovenci lahko prosto uporabljamo slovenski jezik in tega nam ne more prepovedati nihče, še najmanj pa predsednik PZS. Pravica do uporabe svojega jezoika ni samo ustavno zagotovljena pravica, ampak je tudi zagotovljena s Konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin! To pravico lahko omeji samo državni zbor z zakonom, če je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:

- zaradi varnosti države,

- njene ozemeljske celovitosti,

- zaradi javne varnosti,

- preprečevanja neredov ali zločinov,

- za zavarovanje zdravja ali morale,

- za zavarovanje ugleda ali pravic drugih ljudi,

- za preprečitev razkritja zaupnih informacij ali

- za varovanje avtoritete in nepristranskosti sodstva.

Gorniški pozdrav,

Iztok Bokavšek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti