Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tura za "nepoboljšljive planince"

MMC RTV SLO, Ture avanture - Lan Dečman: Skratka, za tiste, ki visoke vrhove pogrešajo tudi na oddihu na Jadranu. Osorščico tvori več vrhov. Najvišji, Televrin, se nad morje dvigne za 588 metrov.

Z višinsko razliko tako parira marsikateremu domačemu dvatisočaku, katerega izhodišče sega krepko čez 1000 metrov. Je tudi tretja najvišja točka na hrvaških otokih. Razgled pa je seveda - drugačen. Tako rekoč brez trenutka, v katerem ne bi vsaj na dveh straneh neba lahko občudovali brezmejnega morskega obzorja s Cresom ali Lošinjem, ki ju razmejuje.

V zadnjem času je med lokalnim prebivalstvom Osorščica predmet žolčnih razprav. Lošinjske oblasti naj bi namreč v podporo turistični dejavnosti razmišljale o postavitvi žičnice, ki bi osvojitev vrha olajšala obiskovalcem. Ni bilo treba dolgo čakati, ko so proti temu nastopile civilne iniciative naravovarstvenikov, ki med drugim lahko postrežejo z argumentom, da je na Osorju okoli 750 rastlinskih vrst. Za primerjavo ponujajo Anglijo, kjer naj bi jih domovalo "le" 1.250. Svojevrsten življenjski prostor nudi tudi živalim, ki jih na tem območju ne ogrožajo strupene kače, kar je na jadranskih otokih prava redkost. Legenda pravi, da je otoški zaščitnik, sv. Gavdent, otoka Cres in Lošinj tako blagoslovil.

Na vrh se lahko podate iz Osorja ali pa iz bližnjih Nerezin. Za vzpon boste potrebovali okoli 3 ure. Na dobri polovici poti je planinska postojanka z nadvse dobrodošlim, ledenim (ali toplim), a malce dražjim okrepčilom.

Lan Dečman

31.10.2008


Veriga je dolga 5 km


Če hočeš gor, tudi počivaj


Malo sence ...

Foto: Lan Dečman

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RTV

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti