Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ötzi je izgubil Darwinovo igro

Žurnal 24 - Bolzano: Analiza DNK Ötzija je razkrila, da ledeni mož prihaja iz genetske linije, ki verjetno ne obstaja več.

Ötzi je najstarejša ohranjena mumija saj je star kar 5200 let. © AFPÖtzi, ki so ga v alpskem ledeniku severne Italije odkrili leta 1991, je najstarejša neokrnjena človeška mumija. Star je namreč 5200 let. Od odkritja pa znanstvenikom predstavlja nenehen izziv, saj so odkrili že vzrok njegove smrti, material iz katerega so bile narejene njegove obleke, kakšen je bil njegov zadnji obrok, …

Pri zadnji študiji kjer so uporabili vzorce iz njegovega črevesja, so podrobneje preučili njegovo genetsko zasnovo. Iz vzorca, ki je tehtal le 70 miligramov, so znanstveniki preučili Ötzijev mitohondrijski DNK ter odkrili, da ledeni človek verjetno nima živečih potomcev.

Nobenih potomcev po materini strani
Mitohondrijski DNK se namreč deduje le od matere in kljub temu, da lahko pride do manjših mutacij, del njega vedno ostane nespremenjen. Zato je zelo uporaben za sledenju roda po materi. Ötzijev DNK pa ne pripada nobenemu izmed rodov, ki jih poznamo danes.

A znanstveniki še niso obupali. Sedaj bodo preiskali še Ötzijev Y kromosom, ki se deduje po očetu. "Saj pravzaprav ne bi mogel imeti neposrednih potomcev po materini strani, saj je moški,“ je dejal Martin Richards iz Univerze v Leedsu v Veliki Britaniji. "Našli bi lahko le daljne sorodnike njegove sestre ali tete na primer,“ je še dodal.

A zaenkrat se zdi, da je Ötzi, katerega mumija se je ohranila več kot 5000 let, po svoji smrti izgubil Darwinovo igro, saj dokazi kažejo na to, da njegov rod danes nima več nobenih potomcev.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti