Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sedem ruskih čudes

Žurnal 24: Sedmega julija lani so v Lizboni razglasili sedem novih svetovnih čudes. Med njimi ni nobenega ruskega, a Rusi so šli v akcijo sami. Izziv tudi za Slovence?

Rojake so namreč pozvali, naj izberejo sedem ruskih čudes. V izboru, ki se je na internetu začel lansko jesen, je sodelovalo skoraj 26 milijonov ljudi. Število "tekmovalcev" so najprej skrčili na 49, nato so med temi izbrali 14 finalistov, sledil pa je izbor zmagovalne sedmerice, ki so jo razglasili letos poleti in ki po mnenju Rusov najbolje predstavlja lepote največje dežele na svetu. Organizatorji so poudarili, da je namen izbora tudi "ohranjanje naravnih, zgodovinskih in kulturnih zakladov Rusije".

Med sedmimi čudesi Rusije so štiri naravne in tri kulturnozgodovinske znamenitosti. "Ruski Versailles" Peterhof, Dolina gejzirjev, katedrala svetega Vasilija Blaženega, kamniti stolpi Manpupuner, zgodovinski grič Mamajev Kurgan s spomenikom Domovina kliče, gora Elbrus in Bajkalsko jezero so čudesa, ki so prepričala Ruse. Poglejte jih v fotogaleriji!

zurnal 24Gora Elbrus je s 5642 metri najvišja gora v gorovju Kavkaz, ki se dviga med Črnim in Kaspijskim morjem. Stratovulkan, ki miruje že približno dva tisoč let, je tudi najvišja gora v Rusiji in v Evropi, na katero se vsak dan v povprečju poskuša povzpeti okoli sto ljudi – velika večina poleti, saj so zime na Elbrusu zelo ostre. Elbrus ima dva vrha – vzhodni, 5621 metrov nad morjem, je samo 21 metrov nižji od zahodnega.

zurnal 24V Dolini gejzirjev na polotoku Kamčatka (kjer so našteli približno 160 vulkanov, od tega 29 še delujocih) na daljnem ruskem vzhodu je druga največja koncentracija gejzirjev na svetu. V šest kilometrov dolgi dolini je približno devetdeset gejzirjev in veliko termalnih vrelcev. A v Dolino gejzirjev je težko priti – helikopterji so skoraj edina možnost. Gejzirje so "odkrili" leta 1941, resno pa so jih zaceli proučevati leta 1972. Tujci v Dolino gejzirjev lahko prihajajo šele od leta 1991.

zurnal 24Manpupuner, kot jim pravijo v Rusiji, so kamniti stolpi, ki se dvigajo nad ravnino in jih je izoblikovala erozija. "Sedem močnih mož" je vzdevek za sedem skrivnostnih stolpov v republiki Komi na zahodni strani Urala, o katerih je znano le malo. Najvišji je visok 42 metrov, mnogo tistih, ki so jih že videli, pa pravi, da zraven kamnitih orjakov ne čutiš ne lakote, ne žeje, ne utrujenosti – želiš samo strmeti v stolpe.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti