Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Natalija Gros, plezalka

Nedelo, Druga perspektiva: Plezanju se je predala s šestimi leti, ko se je pridružila plezalnemu krožku. Da si je izbrala pravo pot, je strastna plezalka, ki bo konec meseca upihnila 24 svečk, dokazala s tremi naslovi svetovne mladinske prvakinje.

Pred dvema tednoma pa je svoji nadarjenosti, zmogljivostim in naporom postavila piko na i – v Parizu se je okitila z naslovom evropske prvakinje v balvanskem plezanju in kombinaciji. Dosanjala je svoje sanje.

1 Kaj vam po treningu, tekmi najbolj prija? Prihod domov in čas, da si v miru skuham kosilo, se stuširam in uživam v domačem gnezdu, kjer se najbolje počutim, najhitreje obnavljam. Potem pa naprej po opravkih, morda na kakšno kavo s prijatelji.

2 Kako se razvajate ob prostih dnevih? Idealen prost dan je zame tisti z veliko spanja, ki mu sledi miren zajtrk, izlet v naravo, zvečer pa masaža, savna ali kar domač televizor z dobrim filmom.

3 Kateri šport vam je poleg vašega najbližji? Poleg plezanja mi je trenutno najbližji ples, v katerega sem se usmerila na fakulteti za šport. Zelo rada tudi tečem v naravi, se tako sproščam in nabiram kondicijo za tekme v plezanju.

4 Vaša velika strast (poleg športa)? Branje dobrih knjig, vendar ne leposlovnih. Takšnih na temo psihoanalize, psihologije človeka, odnosov, odvisnosti, govorice telesa … Lahko bi rekla, da je moja velika strast moj fant.

5 Ste vraževerni? Imate kakšen poseben ritual pred tekmami? Malo pa sem. Če vidim črno mačko prečkati cesto, vedno »pljunem« čez svojo levo ramo, sicer pa za posebno štejem številko 23, ki je moja srečna.

6 Kaj si rečete, naredite takrat, ko vam na tekmi ne gre? Takrat je treba reči bobu bob in sprejeti realno stanje. Nato pa dvigniti glavo in iti oziroma vztrajati naprej. Nič ni preprosto. Za vse, kar je človeku resnično vredno in pomembno v življenju, se je treba boriti.

7 Če bi se ta hip odločali za vpis na fakulteto, katero bi izbrali? Vpisala bi se na psihologijo. To je bila že od nekdaj moja skrita strast. Kljub temu sem vesela, da sem izbrala fakulteto za šport, ki mi daje široko paleto znanja.

8 Kateri znani osebi bi nekoč radi segli v roko? Predsedniku republike – tako nekdanjemu Milanu Kučanu kot zdajšnjemu Danilu Türku.

9 Koga v zgodovini ali sedanjosti bi odlikovali in zakaj? Doktorja Janeza Ruglja, za vse, kar je naredil za razvoj zdravljenja odvisnosti in za ljudi v stiski. Odlikovala bi ga, ker je vedno znova iskal načine, kako pomagati ljudem, ki so želeli pobegniti iz svoje bede.

10 Kateri (politični) projekt bi nemudoma podprli oziroma pospešili? Kakršenkoli projekt, ki bi dolgoročno pomagal otrokom v stiski, ki živijo na robu revščine, v neznosnih razmerah …

11 Za kaj bi bili (poleg športa) pripravljeni odšteti res veliko denarja? Za dobra izobraževanja in svoj plezalni center z veliko kvadraturo plezalnih površin, plesno dvorano s fitnesom in različnimi delavnicami.

12 Kaj vas trenutno najbolj čudi? Trenutna finančna kriza, ki ji kar ni konca. A kljub temu verjamem, da po vsakem dežju posije sonce.

13 Katere lastnosti pri sebi najbolj občudujete? Odločnost, bojevitost, komunikativnost, iskrenost, sočutnost, pripravljenost pomagati in poslušati.

14 Kaj bi spremenili v svojem življenju, če bi lahko? Prav nič. Kljub temu da kakšne stvari niso bile lepe in se jih ne spominjam rada, jih ne bi spremenila, saj mislim, da so me izoblikovale in utrdile. Verjamem, da je vsaka stvar za nekaj dobra, čeprav se na prvi pogled morda ne zdi tako.

15 Kaj ste želeli postati kot otrok? Kot deklica sem si želela postati stevardesa, da bi veliko potovala po svetu, čeprav pravzaprav nisem vedela, kaj to sploh je. To je bila bolj želja drugih kot moja.

16 Česa zares ne marate? Cigaretnega dima, kumine, bleferjev, pretirane vljudnosti, hinavščine, zahrbtnosti, neiskrenosti.

17 Katera je vaša največja skušnjava? Dobra čokolada. Resnično se ji težko upiram, predvsem dobri tortici ali tiramisuju.

18 Kdaj vam je bilo v življenju najbolj nerodno? Pogosto po malem, a nimam nobene posebne izkušnje v spominu. Vsaj za v javnost ne.

19 Tuje mesto, v katerem se počutite kot doma? Država, ki vas je s svojo unikatnostjo ali filozofijo najbolj prepričala? Trenutno se skoraj kot doma počutim v Novem Sadu, kjer dela moj fant. Čez leto ga pogosto obiščem. Zelo mi je pri srcu Salzburg, kamor bi se takoj preselila za nekaj let. Nekaj me vleče v Avstrijo, ne vem, kaj. Morda kakšne korenine preteklosti.

20 Naslednja potovalna destinacija? Po zadnji tekmi za svetovni pokal v Moskvi v balvanskem plezanju se za nekaj časa poslavljam od potovanj, saj končujem letošnjo sezono. Ostane mi le še zadnja tekma v Kranju čez dva tedna.

M. F.

  2. 11. 2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
NeDelo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti