Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.11.08

Nova smer nad Krmo in  prva prosta ponovitev Spominske v Peci

Novo nad Krmo

Urban Ažman in Jurij Hladnik sta raziskovala svet pred domačim pragom. Že nekaj tednov nazaj sta plezala v steni Malega Pršivca z namenom ponoviti smer Beraška peč (VIII-, 300 m, Golob, Stres). S skice se nista najbolje znašla, zato izražata dvom nad uspešno ponovitvijo omenjene smeri. Tudi težave njunega plezanja so bile za stopnjo lažje od predvidenega. Našla sta kar nekaj klinov in težave ocenila do VII-, dolžine 300 metrov. Med plezanjem sta pogledovala v steno Velikega Pršivca in v oči jima je padel lep sistem poči in zajed v desnem delu stene. 26.10. sta se zakopala v strmo rušnato pobočje, ki brani lepo steno pred obiskovalci. Tri ure plazenja po rušju in skrotju s težavami med drugo in tretjo stopnjo ter tremi krajši skoki IV. stopnje, je bilo potrebno, da sta se dotaknila kompaktne vršne stene, ki ju je nagradila z zelo lepim plezanjem po strmih počeh. Nastala je smer Jesenska pripoved (VI+/VII-, VI, 250 m). Popolno! Lep dan, lepo ime smeri, krepka in postavna prva plezalca pa tudi ustrezata igralski zasedbi istoimenskega filma... Za plezanje smeri je potrebno plezalni pas obtežiti vsaj s petimi klini ter obogatenim kompletom frendov do številke 3.

Dalmacija

Slavica in Peter Podgornik si redno prirejata zanimiva plezalna potovanja. Jesenskemu času primerno sta se tokrat podala v Dalmacijo in obiskala stene nad Makarsko,  Biokovo, Omiš ter Brelo. 26. oktobra sta začelo serijo s steno Malega Borovca in kombinacijo smeri Sive jeze (6b, 135 m) in In a gadda a vida (6a+, 130 m). Naslednji dan sta v vzhodni steni Pajevine plezala smer Pesem siren (6b+, 250 m) za katero pravita, da je zelo lepa, trije najtežji raztežaji pa potekajo po strmih radiatorjih. Spodnji del je v senci, zato priporočata plezanje ob toplejših dnevih. 28.oktobra sta v južni steni Malega Borovca, ob močnem vetru,  preplezala smer P.S.R. (6a+, 135 m) in Sretan rođen dan Roberto (6a+, 110 m). Naslednji dan sta izkoristila za sproščanje v Plezališču Omiš, skupaj s prijatelji domačinko Ano Mažar ter Miro in Zdenkom Zoričem.  Dež ju je dobil šele zadnji dan v plezališču Brela.

Peca

Južna stena Pece je v nedeljo ponovno ponudila lep jesenski dan. Lokalni matadorji Grega Lačen, Matej Flis in Miha Hrastelj so se odpravili v še eno od le dveh prosto neponovljenih smeri v južni steni; Spominsko smer (VI, A2, 250 m, Mihev – Komprej, 1980). V najtežjem raztežaju, zajetenem previsu z ne nejboljšo skalo, se je bilo potrebno pošteno napihniti in zedinili so se za oceno VIII. Za smer ni potrebno nosti nič več od običajne opreme

Kot je napisal Peter prejšnji teden, je Grega res glavni džek v Peci. Pozna skoraj vsak grif v steni in če ga vprašaš katera je najlepša smer v steni, bo brez pomišljanja rekel, Kolčnova. »Š'ta je tk lepa«, govori že toliko časa, da sva s Tino Di Batista klecnila in šla na obisk. Kolčevo smer (VII+, 250 m, Jeseničnik - Gradišnik,1985) je prvi in dosedaj edini, tako kot vse ostale težje smeri v steni, prosto preplezal Grega leta 2002. Opravila sva drugo prosto ponovitev in lahko rečeva, da ocen ne bo nihče zbijal, nevplezani pa se bodo tu in tam zamislili. Sicer kar lepa in pokončna plezarija v lepih krajih. Še nekaj slik na Alpikor-ju

Srečno!

Tomaž Jakofčič
 

Jesenska pripoved v Velikem Pršivcu

Stene Dalmacije, foto: P. Podgornik

Vtisi s Pece, foto: M. Hrastelj

 

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "AN - 04.11.08"

Andrej Grmovšek,

Za arhive: Smeri v steni Pece zares neupravičeno samevajo. Pa vseeno ne čisto. Kolčevo, eno verjetno naj smeri v tej steni sva 2006 preplezala s Tanjo (prosto) in jo tudi midva priporočava!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti