Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Kranju vrhunec sezone?

Delo, Šport: Športno plezanje: Slovenki izvrstni v finalu svetovnega pokala na balvanih

Moskva – V Moskvi je bil v soboto slovenski dan. Natalija Gros in Katja Vidmar sta namreč upravičili sloves favoritinj in si razdelili drugo mesto, Klemen Bečan, ki se je sploh prvič v karieri uvrstil v finale, pa je pristal na 6. mestu. Rok Klančnik je bil v kvalifikacijah 40., Blaž Rant pa je odstopil. Selektor slovenske reprezentance Aleš Jensterle je bil več kot zadovoljen.

Triindvajsetletna Natalija Gros, aktualna evropska prvakinja v balvanskem plezanju, za katero je izjemna sezona, je z uspehom zelo zadovoljna. »Plezala sem sproščeno tako v finalu kot tudi v polfinalu, vse štiri oziroma osem balvanov pa sem preplezala v prvem poskusu,« je dejala Grosova. O prvi stopnički, na katero je stopila Avstrijka Katharina Saurwein, so odločale uvrstitve iz kvalifikacij, v katerih je bila 20-letna plezalka iz Innsbrucka boljša od obeh Slovenk. »Tekma je bila super s slovenskega vidika, ne le da sva obe osvojili kolajni, temveč smo imeli tudi prvič finalista v moški konkurenci. Danes je bil v Moskvi res velik dan,« Grosova ni skrivala navdušenja.

Tudi 24-letna Katja Vidmar, ki je bila na zadnjem EP v Parizu peta, je bila zelo zadovoljna, da se je uvrstila v finale in plezala tako, kot zna. Na tekmi je bilo sicer drugače kot ponavadi, ker so tekmovalci morali preplezati vse štiri balvane v prvem poskusu, zato je bilo težko psihično zdržati vso tekmo. Ob zadnjem balvanu je Vidmarjevo zajela trema, vendar jo je premagala.

Slovenske plezalce čez dva tedna čaka zadnja tekma za svetovni pokal, ki bo v Kranju, kjer bodo pred domačim občinstvom in na domači steni v težavnosti še večja pričakovanja. Za Grosovo so načrti jasni – uvrstitev v finale. Nato jo čakata še dve tekmi državnega prvenstva in potem pričakovani »odklop« od stene ter malo počitka. Ker je boljša v balvanskem plezanju, Katja Vidmar od zadnje tekme v Kranju ne pričakuje nič posebnega.

Za Avstrijko in Slovenkama sta se uvrstili Rusinji Jana Čerešneva in Julija Abramčuk, šesta pa je Japonka Akijo Noguči. Avstrijka Anna Stöhr, trenutno prvouvrščena v skupnem vrstnem redu za svetovni pokal in prva na svetovni lestvici v skupnem seštevku vseh tekem IFSC, je s sedmim mestom ostala pred vrati finala.

»Občutki so – zakon,« je bil zadovoljen 26-letni Klemen Bečan, ki je z uvrstitvijo v finale izpolnil svoje cilje, ki si jih je zastavil na začetku sezone. Že z uvrstitvijo med najboljše balvanske plezalce je dobil dragocene izkušnje za naprej, lahko pa bi plezal tudi boljše, saj je v finalu osvojil le en balvan. A je v zvezi s tem realen.« Na finale se je treba privaditi, z vsakim finalom pa bo več izkušenj,« je še povedal Bečan. Zmagal je Rus Rustam Galmanov, drugi je bil Avstrijec Kilian Fischhuber, tretji Ukrajinec Stanislav Klešnov, četrti Rus Dimitrij Šarafutdinov in peti Nemec Jonas Baumann.

Š. R.

www.delo.si     03.11.2008

 

G-L, 02.11.: Končan SP v balvanskem plezanju

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti