Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Jezero u Melišh

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Jezero u Melišh

nedelja, 2. november 2008, ob 22:25, Janez Pikon, ogledov: 2543

Občasno jezero na Nemškem Rovtu ' U Melišh'Janez Pikon: Za vasico Nemški Rovt in zahodno pred zaselkom Lome se južno pod poraščeno Rečevnico nahaja večje močvirje v predelu u Melišh, večje deževje ga napolni in ustvari naravno jezero, ki hitro pronica brez močnih dotokov in travniških voda.

Večja deževja napolnijo jezero pod Rečevnico, v predelu 'u Melišh' za Nemškim Rovtom, lepo vasico na vzhodu Bohinja, katere prebivalci se lahko pohvalijo z različnimi znamenitostmi, presihajoče jezero je samo še v dodaten okras kraju. Različna višina jezera največkrat ne doseže zgornjega nivoja, da bi odtekla po predelu Potok pod vasjo v strugo Butanice (Butance) v dolino (starejši domačini trdijo, da je tako visok nivo jezera redek pojav), temveč se sproti prazni in ponikne, ter zopet priteče na dan v potok nižje pred vasico Log in se izliva v reko Savo pod severnim pobočjem Rečevnice (test z barvo).

Jezero u Melišh, 19.september 2007, Jezero u Melišh, 2. november 2008

Fotografija s povzetka strani prikazuje naravno in presihajoče jezero 'u Melišh', ki je danes s svojim lepim odsevom v jezeru pričarala čudovit pogled po okolici z gorami v ozadju (gorski greben zanesljivo poznate).

Sava Bohinjka naj bi že davno v preteklosti tekla preko Nemškega Rovta, so pripovedovali nam in prejšnjim rodovom, tako razmišljamo, ugibamo in se šalimo domačini, toda s krajšim postankom na Pekovcu (s ceste) in pogledom po naši dolini človek dobi občutek, da je mogoče res nekoč struga 'poznala' drugačen izhod iz Bohinja, toda takrat je moralo biti Bohinjsko jezero zares velikansko!?

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker