Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jezero U Melišh

Občasno jezero na Nemškem Rovtu U MelišhJanez Pikon: Za vasico Nemški Rovt in zahodno pred zaselkom Lome se južno pod poraščeno Rečevnico nahaja večje močvirje v predelu U Melišh, večje deževje ga napolni in ustvari naravno jezero, ki hitro pronica brez močnih dotokov in travniških voda.

Jezero U Melišh

Večja deževja napolnijo jezero pod Rečevnico, v predelu U Melišh za Nemškim Rovtom, lepo vasico na vzhodu Bohinja, katere prebivalci se lahko pohvalijo z različnimi znamenitostmi, presihajoče jezero je samo še v dodaten okras kraju. Različna višina jezera največkrat ne doseže zgornjega nivoja, da bi odtekla po predelu Potok pod vasjo v strugo Butanice (Butance) v dolino (starejši domačini trdijo, da je tako visok nivo jezera redek pojav), temveč se sproti prazni in ponikne, ter zopet priteče na dan v potok nižje pred vasico Log in se izliva v reko Savo pod severnim pobočjem Rečevnice (test z barvo). Fotografija s povzetka strani prikazuje naravno in presihajoče jezero U Melišh, ki je danes s svojim lepim odsevom v jezeru pričarala čudovit pogled po okolici z gorami v ozadju.

Jezero U Melišh, 19.september 2007, Jezero U Melišh, 2. november 2008

Za vasico Nemški Rovt in zahodno pred zaselkom Lome se južno pod poraščeno Rečevnico nahaja večje močvirje v predelu U Melišh, večje deževje ga napolni in ustvari naravno jezero, ki hitro pronica brez močnih dotokov in travniških voda.

Sava Bohinjka naj bi že davno v preteklosti tekla preko Nemškega Rovta, so pripovedovali nam in prejšnjim rodovom, tako razmišljamo, ugibamo in se šalimo domačini, toda s krajšim postankom na Pekovcu (s ceste) in pogledom po naši dolini človek dobi občutek, da je mogoče res nekoč struga »poznala« drugačen izhod iz Bohinja, toda takrat je moralo biti Bohinjsko jezero zares velikansko!?

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Jezero U Melišh

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti