Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

ProMoNovice - jesen 2008

ProMontana izdala sedmo številko svojega glasila - Velik format, veliko zanimivosti ...

Nekaj iz vsebine
Kako vidi alpinizem, okolje in ostalo Reinhold Messner. Za Zemljo je prepozno?
Chris Sharma je preplezal 100 metrski projekt Jumbo Love z oceno 9b
Odhajate na ekspedicijo? Potem pokukajte v Mountain Hardwear Expedition center in marsikaj ...
Dobitnik veliko nagrad na sejmu Outdoor 2008 je tudi proizvajalec Vaude
Skrivnosti športnega perila Craft
Nordijska hoja ni samo običajna hoja
 


na pogovoru z legendo
Legenda živi dalje
Kako vidi alpinizem, okolje in ostalo Reinhold Messner

Skromno oblečen, v povprečnem avtomobilu, odprt do vsakogar okoli sebe pod pogojem, da ne besediči po nepotrebnem, živi Reihnold Messner na svojem gradu Juval sredi Tirolske. Uživa veliko prostega časa s svojimi 4 otroci in še vedno pleza; najraje s svojim drugim sinom. In to ob tem, da je lastnik restavracije z jakovim mesom in dveh velikih kmetij, ki pridelujeta na biološki način. Bivši poslanec v Evropskem parlamentu, ki je bil edini med njimi brez stranke - neodvisen. In seveda mu ne rečejo zastonj kralj Himalaje in tudi vsa zavist, ki si jo je nakopal na glavo s svojimi finančnimi in športnimi uspehi, ni privlečena za lase.

Pravi da je imel veliko srečo, da se je osebno srečal ali plezal z vsemi vodilnimi alpinisti iz starega obdobja pred drugo svetovno vojno. Ti so ga naučili stare etike alpinizma. In trdi, da je danes internet alpinizem in himalajizem pokopal. Prvič zato, ker ni več nobene kontrole nad poročanjem in zaradi sponzorjev vsi napenjajo svoje zgodbe in drugo, ker vemo o odpravah vse še preden sploh pridejo v Himalajo. In Messner pogreša tudi tisto druženje na predavanjih po odpravah, ki je stoletja združeval alpinizem.

Poleg umrlega brata (l. 2003 so našli njegove ostanke na ledeniku), pa je Messner 12 let lovil tudi nevidnega Jetija. Njegovo morda najbolj provokativno dejanje. Trdil je, da ga je večkrat videl, a slikal je samo njegove odtise in nekaj nejasnih fotografij. O jetiju je napisal kasneje knjigo, ki je razburila mnoge. Vsi so dejali, da se mu je od pomanjkanja kisika na velikih višinah enostavno zmešalo. Sedaj, ko je pa potrjeno, da je tisti šop dlak res neobičajen in ne pripada nobeni znani živalski vrsti, bo znova napisal knjigo. Teh je napisal že preko 40. Pripravlja pa tudi knjigo o zgodbi Cesare Maestri in sporni Cerro Torre. Ali zakaj je Cesare moral lagati. In še kakšno od podobnih cvetk bo tudi objavil v njej. Recimo zakaj ne verjame našemu Tomo-tu …

Messner vedno živi drugače. Daleč pred časom. Ko se je prvič lotil vzpona na Everest brez uporabe kisika, so vsi zdravniki po vrsti zatrdili, da mu bo glavo razneslo. Da ni nobene možnosti, da človek preživi nad 8000 metri brez dodatne uporabe kisika. Pa so se zmotili. Danes to vemo že vsi. In Messner je v svojem življenju vedno pokazal popolnoma nove zmožnosti, kaj zmore človek. S pomočjo sponzorjev, ogromno volje, svojega denarja in predvsem vztrajnosti, je v zadnjih desetih letih postavil 5 muzejev razpršenih po vsej Tirolski pod imenom MMM (Messner Mountain Museum). Muzeji govorijo o nas, o naših dušah in podzavesti in kaj je tisto, kar nas žene, da živimo vkljub vsem tegobam in naporom, da vedno vztrajamo. Posebej v alpinizmu. ...

Več v ProMoNovice - jesen 2008


Glavni urednik: Srečo Rehberger; izvršni in fotograf: Dejan Ogrinec; oblikovanje in priprava za tisk: D. Ogrinec (N. Vugrinec) - Izdaja: ProMontana, d. o. o.

>ProMontana
e-naslov za brezplačno naročanje ProMoNovice 



Zgoraj prva, spodaj pa zadnja stran ProMoNovic
(štiri strani formata 29,5 cm x 42 cm, brezplačnik)

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave
Značke:
BIB novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti