Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gora križev

spletNedeljski dnevnik Simbol - Miroslav Bertoncelj: Litvanci so v več stoletjih ustvarili pravo goro križev. Da je križ prastaro kultno znamenje, dokazujejo arheološke najdbe iz kamene dobe. Od vekomaj je simboliziral nebo in Zemljo, s prihodom krščanstva pa zvezo med bogom in človeštvom.

Toda pretežno nas prestraši, saj mnoge spomni na pogrebe, pokopališče, trpljenje, bolečine, žalost in smrt. Še verniki v njem pogosto ne vidijo simbola vstajenja, odrešenja in večne blaženosti onostranstva. Med redkimi izjemami so Litovci, ki so v teku stoletij pri mestu Šiauliai nagrmadili nešteto križev. Tako so ustvarili tako imenovano Goro križev, ki je bila v času sovjetske okupacije narodni simbol odpora in upanja.

Križi in osebni predmeti
Samo od daleč je Gora križev videti kot pokopališče, šele med križi izgine tradicionalna tesnoba, saj po eni strani manjkajo gomile, po drugi pa jih poživljajo viseči rožni venci ali verižice, verzi, podobice in svetinje, nasmejani obiskovalci, fotografije, pisani lističi, risbe, srečne mamice z majhnimi otroki ter kopica osebnih predmetov neznanih ljudi. Za domačine je od pradavnine ta nenehno naraščajoči skupek velikih in malih, železnih, lesenih, kovinskih ali plastičnih križev svetišče s skrivnostno magično močjo. Ko so nekoč mladi Litovci pogosto s trebuhom za kruhom zapuščali domovino, so jim starši v slovo zaželeli čimbolj srečno pot v lepšo prihodnost s križem na Gori križev. Zdaj je slednja obvezen cilj vseh mladoporočencev, saj ima že skoraj vsak sveže krščen litovski dojenček na njej svoj križ.
S povsem novo cerkvijo v soseščini se je Gora križev v katoliško romarsko središče razvila šele po obisku papeža Janeza Pavla II. 7.septembra 1993. Tudi on ji je podaril ogromen križ z napisom: »V tem znamenju boš zmagal!« Številni križi, med njimi so tudi pravoslavni, imajo nešteto pripisov želja, zaobljub, molitev, odpustkov ... Vse te prošnje so izrečene v številnih jezikih in spominjajo na usode ljudi in narodov z različnih koncev sveta.
Nejasen nastanek Gore križev skriva daljna preteklost, vendar po virih sodeč je prvotno bila nacionalni simbol odpora proti vsem tujim osvajalcem, ki jih tukaj nikoli ni zmanjkalo. Morda se je razvila v srednjem veku iz lesene utrdbe, ki je poganske Litovce precej časa uspešno branila pred nemškim križarskim redom in njihovim nasilnim pokristjanjevanjem. V neki kroniki iz leta 1850 naj bi se prvih 150 križev na vzpetini pojavilo v 19. stoletju, potem ko je caristični ruski režim krvavo zatrl litovsko vstajo. S križi so tedaj počastili padle litovske borce. Z leti so se počasi množili in ko je Stalin po kupčiji s Hitlerjem zasedel baltske republike, jih je bilo že preko 400. Sovjetom so bili križi takoj trni v peti, saj je z okupacijo, policijskim terorjem in deportacijami v Sibirijo njihovo število skokovito naraščalo. Ker kazni, prepovedi in grožnje niso zalegle, so se večkrat z buldožerji spravili nad »verski fanatizem«, kakor je na tisoče križev označil bivši generalni sekretar sovjetskih komunistov Nikita Hruščov. Toda po vsakem neuspešnem poskusu odstranitve (zadnji je bil leta 1975) je preko noči na gori zacvetelo še več križev. Situacijo je umiril Mihail Gorbačov, ki ni le ukinil državne sankcije na območju Gore križev, ampak tudi dovolil, da so jo vpisali med narodne litovske spomenike. Takrat je že poosebljala boj za litovsko samostojnost in neodvisnost.

Požar ni naredil večje škode
Pred dvema letoma je požar uničil 50 kvadratnih metrov Gore križev, ki je v zadnjem desetletju postala tudi edinstvena turistična znamenitost Litve. Ne glede na utrpelo škodo dobrih deset metrov visoka, le delno naravna vzpetina z dvema vrhovoma še naprej opravičuje svoje ime, saj po gostoti križev na tem svetu nima prave konkurence. To so skušali pred desetletjem in pol dokazati tudi študentje vilniuške univerze, ko so želeli križe prešteti. Vendar jim ta podvig ni uspel, saj so obupali pri številu 40000 ali morda celo 50000? Tega natančno nihče ne ve, kot tudi ne, koliko jih sedaj stoji,visi ali leži na površini enega hektarja. Ocene se gibajo med 40000 do 80000 in vsako leto jih je več, za kar skrbijo številni trgovci, ki vam s stojnic obljubljajo izpolnitev vseh želja, če jih le pri njih kupite in odnesete na Goro križev.

 

  2. 11. 2008

Simbol križa

Hrib križev

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti