Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Fakulteta za šport

Katedra za gorništvo, športno plezanje in aktivnosti v naravi - Odziv na Okrožnico P UO PZS

Fakulteta za šport
Katedra za gorništvo, športno plezanje in aktivnosti v naravi


     Planinska zveza Slovenije
     Predsedstvu Upravnega odbora
     Dvoržakova 9, 1000 Ljubljana

Zadeva: Odziv na okrožnico P UO PZS z dne 22. oktobra 2008.

Spoštovani!
Fakulteta za šport je članica Univerze v Ljubljani in izvaja nacionalni program visokega šolstva ter nacionalni raziskovalni in razvojni program. Za področje planinstva, športnega plezanja in nekaterih drugih dejavnosti v naravi skrbi Katedra za gorništvo, športno plezanje in aktivnosti v naravi (v nadaljevanju Katedra). V predmetniku Fakultete za šport so predmeti: Planinstvo, Gorništvo z dejavnostmi v naravi, Alpinizem in Športno plezanje.

Na nadaljevalnem zasedanju redne Skupščine Planinske zveze Slovenije (Ljubljana, 23. 10. 1999) je bilo v vodilih PZS zapisano, da se bo PZS povezovala in sodelovala s sorodnimi institucijami in organizacijami na področju vzgoje in izobraževanja (Fakulteta za šport, Zavod Republike Slovenije za šolstvo) zaradi enotnega vzgojno-izobraževalnega sistema.

Zaradi navedenih dejstev nas »Okrožnica Predsedstva upravnega odbora PZS« z dne 22. oktobra 2008, ni samo presenetila, temveč tudi prizadela. Zato smo se, dne 29. oktobra 2008, zbrali na izrednem sestanku Katedre in sprejeli naslednje mnenje:

Člani Katedre ugotavljamo, da sodelovanje med Fakulteto za šport in PZS od že omenjenega leta 1999 naprej poteka vzorno in se je z leti še razširilo ter utrdilo. Kot posamezniki s(m)o s članstvom v raznih Komisijah, Podkomisijah in Odborih neposredno vpeti v vzgojno izobraževalno delo pri PZS. Prav tako posamezni člani različnih Komisij PZS sodelujejo pri izobraževanju študentov Fakultete za šport.

Ker naša Katedra v imenu uporablja besedo »gorništvo« - kar ni v skladu z zadnjo okrožnico P UO PZS in s sklepom, ki je bil sprejet na 49. redni seji P UO PZS - je, vsaj mi ta sklep tako razumemo, Fakulteta za šport avtomatično in neprostovoljno izključena iz sodelovanja s PZS na področjih, ki so prispevala k napredku PZS kot tudi Fakultete za šport.

Menimo, da tak način izključitve, oziroma prekinitve sodelovanja ni primeren. Posebno zato, ker je naše dosedanje sodelovanje temeljilo na usklajevanju, gradnji in bogatitvi vsebine vzgojno-izobraževalnega dela PZS in Fakultete za šport in ne na pojmovanju izrazov kot sta »planinstvo« in »gorništvo«.

Prosimo za odgovor o našem nadaljnjem sodelovanju.

S spoštovanjem!

Katedra za gorništvo, športno plezanje in aktivnosti v naravi
Predstojnik: Doc. dr. Blaž Jereb

Univerza v Ljubljani - Fakulteta za šport: Katedra za gorništvo, športno plezanje in aktivnosti v naravi
www.fsp.uni-lj.si/gornistvo

 

>OKROŽNICA P UO PZS
 

>Vodila

Predstavljamo prispevke v forumu PZS 

Črkarska direktiva Planinske zveze Slovenije

Gora je gora tudi, če je nimamo za goro

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

3 komentarjev na članku "Fakulteta za šport"

Andrej Rožič (Bohinj),

Verjetno jih gospode boli glava, ker jo tiščijo res globoko. Še enkrat več se kaže, da človeška neumnost in gorenjska trma ne poznata meja.

? ali bo še gorenjska al planinska?

Nov teden, nova priložnost, za vodstvo zveze, da stori, kar ji je storiti. Mogoče sem malo preveč optimističen ta ponedeljek :).


Igor Zlodej,

In UO PZS še naprej tišči glavo v pesek!?


Aleksander Bjelčevič,

Morda sem površno prebral PZSjevo okrožnico, ampak mislim, da tam ne piše, da se te besede ne sme uporabljati zunaj uradnih dokumentov PZS, ampak je prepovedana le v uradnih dokumentih zveze in njenih organov. Ker Katedra za gorništvo ni organ PZS, se mi teza "Ker naša Katedra v imenu uporablja besedo »gorništvo« - kar ni v skladu z zadnjo okrožnico P UO PZS" zdi napačna. Tudi sklep katedre, da je s tem "Fakulteta za šport avtomatično in neprostovoljno izključena iz sodelovanja s PZS", je nekoliko enostranski: PZS sodelovanje s katedro pogojuje, ne pa izključuje. "Okrožnica" namreč pravi, da velja prepoved razen za funkcionarje PZS tudi za "predavatelje znotraj in zunaj PZS (zunanji se lahko angažirajo le, če spoštujejo ta sklep").

Sicer pa je jasno, da je sklep UOja čuden in bo najbrž padel sam od sebe.

Lp

Aleš

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti